‘De Kustwacht Suriname heeft in de afgelopen 3 jaar heel wat operaties uitgevoerd, ondanks de geringe faciliteiten om de economische capaciteit van Suriname te vergroten. Het heeft daarbij haar bestaansrecht bewezen.’ Een van de hoogtepunten van de afgelopen drie jaar is onder andere de samenwerking van Kustwacht met Staatsolie NV, waarbij een aantal buitenlandse bedrijven binnen het gebied van Suriname olie zoekt. Er is een samenwerking geweest op het gebied van veiligheid en milieucontrole. Een ander hoogtepunt ligt in het feit dat er ervoor is gezorgd dat er controle is op zowel Surinaamse en buitenlandse visvaartuigen, waarbij er ook een bijdrage is geleverd aan de aanlanding van vis op verschillende plaatsen in Suriname. Verder zijn er ook operaties geweest met betrekking tot medische evacuaties, waarbij patiënten zijn opgehaald die een ongeluk kregen op zee. “Zo zijn er nog meer zaken die de kustwacht in drie jaar heeft verwezenlijkt”, zegt directeur Jerry Slijngaard.
Het maken van een wet neemt veel tijd in beslag. De kustwacht is nog steeds wettelijk niet ingesteld. Volgens de directeur heeft dat vooral te maken met het feit dat de kustwacht een nieuwe organisatie is en het goed bediscussieerd moet worden. “De minister van Biza zou hebben aangegeven dat de discussie nog niet is afgerond. We hopen dat door het aantonen van het feit dat de kustwacht al een aantal zaken reeds aan het uitvoeren is, dat dus de noodzaak van het hebben van een kustwacht aangetoond wordt. Aangezien de wet al in zodanige staat verkeert dat hij reeds is aangeboden door de president aan De Nationale Assemblee, kan er gezegd worden dat hij in een afrondende fase is. Hoe lang de afhandeling zal duren, is afhankelijk van de assemblee.” De kustwacht valt onder beheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege de taken die de kustwacht uitvoert en die te maken hebben met rechtshandhaving. Rechtshandhaving heeft een aantal connotaties op het gebied van veiligheid en dat is een van de redenen geweest waarom de kustwacht onder het ministerie valt. Algemeen valt binnenlandse veiligheid ook bij het ministerie. De discussie wordt nog gevoerd als de kustwacht moet vallen onder het ministerie van Defensie of Biza. “Wij zeggen, gegeven de taakstelling, dat deze dienst liever bij Biza blijft en als de kustwacht eventueel ondersteuning moet geven of ontvangen van Defensie, is het een kwestie van het vastleggen daarvan in de wet. Dan wordt die ondersteuning wel verleend.”
De Kustwacht heeft bij de oprichting een aantal taken gehad dat is onderverdeeld in twee hoofdgroepen, te weten dienstverlenende taken en rechtshandhavingstaken. De laatste is tevens een van de belangrijkste gebieden waarbinnen de kustwacht zich beweegt. “Wij hebben heel wat zaken moeten aanpakken op het gebied van smokkel, illegale activiteiten, visserijcontrole en verlenen van ondersteuning ten aanzien van olieboringen die verricht werden.” Uitvoering van deze taken is niet altijd gemakkelijk geweest, daar de Kustwacht het moet doen met slechts drie boten. Verder wil de kustwacht steunpunten opzetten in de gebieden Nickerie, Albina en Boskamp. Er worden inmiddels al operaties vanuit deze gebieden uitgevoerd. “We zijn nu wachtende op het moment dat wij zelf onze eigen structuren kunnen opbouwen”, aldus directeur Slijngaard.