‎Rio koorts (14) – Geen toiletpapier in toilet

Rio koorts (2)
Rio koortsIk ben nu al 19 dagen in Rio en het meest opvallende wat ik heb gezien is dat je geen toiletpapier mag gooien in de toiletpot. Ten strengste verboden! Prohibitar! Por favor! Bij alle stadions en hallen, het Olympisch dorp, Main Press Center, maar ook in je hotel of appartement en restaurants. Deze regel geldt overal. Waarschuwingen, pamfletten, flyers, overal wordt je herinnerd. Het bevuilde papier moet in een ton. Ieuwh!! Dat zijn we in Suriname niet gewend. Daar gaat het papier met de spoeling weg naar de septic tank. Oké, dit is één van de voornaamste oorzaken van verstoppingen van het afvoersysteem in ons land. Maar in Rio is dat blijkbaar een heel groot probleem. Vooral, omdat men in flats woont. Bij een verstopping is dat een helse job om het te verhelpen door de huizen heen.
In feite is het onze regio geen nieuw fenomeen. Meer dan 10 jaar geleden vertoefde een vriend van me voor een conferentie op Cuba en mocht in het presidentieel hotel logeren. Ook daar mocht geen papier in de toiletpot. In Europa en Westerse landen heb je dit fenomeen bijna niet.
Een andere opvallendheid in Rio is de gehandicaptenbeleid. Overal zijn er voorzieningen en uitzonderingen voor deze groep. ‎Op de weg, in de bus, in het stadion, maar ook bij het toilet. Echter, de regel van geen papier in het toilet geldt ook onverbiddelijk voor deze groep. Dus geen uitzondering voor de mens met een beperking. Regel is regel.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!