Politiek Partnerschap in eenheid met vakbond FAI

Op uitnodiging van de voorzitter van DA’91, hebben DA’91 en de SPA, die onlangs een politiek partnerschap zijn aangegaan, op donderdag 11 augustus een ontmoeting gehad met de vakbondsvoorzitter bij FAI, op het DA’91 Centrum te Paramaribo. Deze ontmoeting vond plaats naar aanleiding van de reactie van de vakbondsleider bij het bacovenbedrijf FAI. Dayanand Dwarka, op een politiek verslag van DA’91 waarin de gevoelens van haar achterban in Nickerie werden verwoord. De ontmoeting werd bijgewoond door de Angelic Alihusain-del Castilho, Voorzitter DA’91 en Guno Castelen, Voorzitter SPA, Dayanand Dwarka, voorzitter van de FAI, Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en leden van het Presidium en de Partijraad van DA’91.
Bij dit gesprek is de informatiestroom vanuit het arbeiders- en politiek veld besproken en hebben geleid tot deze gezamelijke verklaring:
Het politiek partnerschap en de vakbond bij FAI hebben vanuit hun eigen maatschappelijke verantwoordelijkheden genoeg gemeenschappelijke uitgangspunten gevonden om de samenleving en de arbeiders van het bacovenbedrijf in het bijzonder te verzekeren dat zij zich solidair verklaren met lotsverbetering van de werkende klasse en de Surinaamse samenleving in haar geheel. Het politiek partnerschap en de vakbond bij FAI beseffen dat een communicatiestoornis nimmer mag leiden tot barsten in de goede verstandhouding in de relatie tussen de SPA, DA’91 en de vakbond FAI in het bijzonder en de vakbeweging in haar geheel.
DA’91 wenst tot uitdrukking te brengen dat haar verslag van hun regulier bezoek aan Nickerie geen peroonlijke aanval is geweest op de vakbondsleider en is wederzijds ook verzekerd door de vakbondsleider, dat de reactie vanuit zijn kant niet als zodanig moet worden opgevat. De uitgangspunten vanuit de politiek en de vakbond zijn in het gesprek verduidelijkt en er is wederzijds begrip weergegeven voor hetgeen een bepaalde groep arbeiders nog zou kunnen ervaren in tegenstelling tot wat de vakbond middels strijd en met voldoening aan de wet heeft bewerkstelligd.
Centraal staat bij beide organisaties dat ze strijden voor rechtvaardigheid, gendergelijkheid, recht en duurzame ontwikkeling met behoud en vermeerdering van arbeidsplaatsen. Hierbij wordt er steeds gezocht naar een gezonde balans tussen de belangen van de arbeider en van het bedrijf.
We zijn ons er van bewust dat in grote delen van onze maatschappij ontevredenheid heerst over het huidige functioneren van de regering. Dat nemen wij zeer serieus en we zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat het bestuur van ons land beter gaat functioneren voor al onze burgers. Noch een eenvoudige oproep tot hogere lonen, noch een fase van pure bezinning kunnen een adequaat antwoord zijn. Wij moeten onze gezamenlijke inspanningen richten op die uitdagingen die vragen om gezamenlijke Surinaamse antwoorden. In de snel veranderende omstandigheden in ons land is daarom een goede verstandhouding met open agenda’s tussen vakorganisaties zoals de FAI en het partnerschap meer dan noodzakelijk.
Het politiek partnerschap en de vakbond FAI hebben afgesproken dat het algemeen belang vereist dat zij in solidariteit zullen blijven eisen dat de regering Bouterse hun commitment aan het Decent Work Country Programme Suriname houdt, dat als bedoeling heeft om arbeidsomstandigheden van arbeiders te verbeteren. De regering moet het vernietigend financieel-economische beleid onmiddelijk stoppen, want het zijn die arbeiders ondernemers, vrouwen en jongeren c.q het totale Surinaamse volk die hierdoor dagelijks verarmd en geen perspectief meer geboden wordt op welzijn en welvaart.
Wederzijds begrip
De ontmoeting tussen het Politiek Partnerschap en de vakbondsvoorzitter van FAI heeft erin geresulteerd dat het wederzijds begrip van elkaars standpunten als basis voor de gezamenlijke strijd voor rechtvaardigheid, welvaart en welzijn voor de totale samenleving, wederom versterkt is. De partijen zullen in Partnerschap en vol vertrouwen de strijd voor verbetering van de leefomstandigheden van de Surinaamse arbeider en ondernemer voortzetten.

error: Kopiëren mag niet!