De maatregelen die de regering neemt om ten koste van de burgers, de ouders van kinderen en de gezinshoofden, de eigen kas te spekken, gaan onverkort door. Aan de andere kant zien we geen investeerders in de landbouw, veeteelt of visserij of toerisme. Er wordt de hele dag gesteld door regeerders dat de mens centraal staat, maar welke mens, dat is de vraag. Zijn er mensen in het land die meer mens zijn dan anderen? Toen de vp in een tv-programma een aanloop nam naar drie inkomensverhogende en sanerende besluiten, dachten wij even dat nu de mededeling zou worden gedaan dat ministers en directieleden van de regering en overheidsbedrijven inclusief de assembleeleden en de dc’s een deel van hun salaris hadden ingeleverd, maar neen we hadden ons daarin zwaar verkeken. Er zijn in de rvm drie besluiten genomen die zullen maken dat de regering meer geld tot haar beschikking zal hebben. Dit geld heeft de regering nodig voor een deel om verkeerd te besteden, ten behoeve van de eigen partij loyalisten. Ten eerste is de zogenaamde douanekoers afgeschaft althans er is een marktconforme koers in de plaats en daarmee komt een verhoging van de koersfactor van SRD 4,04 voor de US dollar naar SRD 7,28. Dat zal een impact hebben op transacties bij in- en uitvoer waar een omrekening plaatsvindt op basis van dollarbedragen. Dat betekent dat de goederen waarvoor de douanekoers gold, in prijs zullen stijgen. Dat zal een impact hebben op de levensstandaard en de volksgezondheid.
Ten tweede is in rvm besloten om de brandstofprijs aan te passen. Dat zal ten eerste een effect hebben op de transportsector, de burgers met vervoer en de vervaardiging en verkoopprijs van alle goederen en diensten die in de kostprijscalculatie een brandstofcomponent hebben. Dat gaat om een heleboel consumptie- inclusief zorggoederen en diensten. Medicijnen en medische goederen en eerste levensbehoeften kunnen ook in gedrang komen. Uiteindelijk wordt alles afgewenteld op de consument, dat zijn de gewone burgers die gezinnen hebben te onderhouden. Ten derde wordt er geknipt in honoraria van de meer dan honderd overheidscommissies en zullen er geen overuren meer toegekend worden. Dit stukje is zeer interessant. Door de overheid worden een heleboel commissies benoemd om zaken uit te zoeken die al zijn uitgezocht en in rapporten zijn vervat. Eigenlijk gaat het om werk dat regulier door ambtenaren moet worden gedaan. We praten dan hier over het hoger kader. Het is algemeen bekend dat het hoger en midden kader bij de overheid, baldadig laag worden betaald. De CLO is nooit voor deze groepen opgekomen en heeft zelfs een vijandige houding ten faveure van de massa die met vlaggen zwaait en knokploegen kan vormen. Maar bij de laatste verkiezingen is een sein gegeven hoeveel waarde gehecht wordt aan de kwaliteit die deze vakorganisatie produceert.
In elk geval is het voor een deel zo dat de geschiktheid van het hoger en midden kader maakt dat regeerders genoodzaakt worden om te stimuleren via commissies. Nu is het dus zo dat de regering geen aanstalten maakt om het hoger kader beter te waarderen. Aan de andere kant worden de commissies ook gesaneerd. De vraag rijst dan wat er van de commissies zal worden als de vergoedingen worden gehalveerd. De Surinaamse overheid heeft nooit een evaluatie gehouden over 5 of 10 of 15 jaar wat de productiviteit en het nut is geweest van het instellen van ad hoc commissies. De rapporten die deze commissies behoren uit te brengen, worden ook niet gepubliceerd; nu kan het heel gemakkelijk, men kan het online zetten. Maar er zijn commissies en raden die bij wet zijn ingesteld dan wel functioneren op basis van de wet. Wanneer deze commissies en raden niet functioneren, zal dat een inbreuk betekenen op de uitvoering van een deel van de taken van de overheid. Welke commissies zal de regering inkorten en afschaffen en welke niet? Bij de ad hoc commissies, maar ook de permanente commissies is het zo dat de vergoedingen plaatsvinden op basis van een formeel overheidsbesluit. De vraag rijst uiteraard of de regering deze vergoedingen gewoon eenzijdig kan terugdraaien. Bovendien moet de regering ook transparantie in acht nemen. De regering moet publiceren hoeveel betaalde commissies voor een bepaalde tijd of permanent of steeds voor langere duur zullen worden ingesteld. Het saneren van de commissies is voor een deel gerechtvaardigd waar het om overbodige commissies gaat, maar we gaan ervan uit dat voor een deel het gaat om werk dat in een bepaalde setting moet worden verricht.
De regering diende tegelijk ook een uitspraak te doen over het effect dat deze inkortingen af afschaffing van vergoedingen zal hebben. Uit de uitleg blijkt dat door het koersverschil al door de afschaffing van de douanekoers, de regering per maand extra 60 tot 80 miljoen zal besparen. Ook door de brandstofprijs wordt er relatief bespaard. De uitleg omtrent de basisgoederen en de relatie met een lening van de Islamitische bank is niet helder. Zal de lening besteed worden aan basisgoederen dus om te consumeren? Terwijl het weinige geld dat de burger heeft uit zijn zakken wordt geklopt, zien we geen centimeter vooruitgang in de diversificatie van de economie. De LVV-minister lanceert het ene na het andere idee, maar er is geen enkele serieuze poging om bijvoorbeeld bedrijven op te zetten. Stagneren de zaken omdat iemand een te grote aandeel opeist?