“De beste manier om uit de crisis van de Bouterse-Adhin regering te komen, is behoorlijk bestuur te voeren, transparant te zijn, eerlijk te zijn en vooral de rechtstaat in stand te houden.” Dit stelde volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed gisteren in het parlement. Het huidige Stabilisatie- en Herstelplan voldoet volgens de parlementariër totaal niet aan de eisen. Nurmohamed verwachtte een echt en gedetailleerd plan. Dat betekent dat de regering precies antwoord zou moeten geven op de vragen beginnende met ‘hoeveel, wat, waarom, wanneer, hoe, waar, met wie, welke, etc. op de problemen van het land betrekking hebbende. “Dat is niet volledig in dit rapport. Het rapport lijkt op een berg scherpzand dat je in je handen houdt. Een deel valt weg tussen je vingers en een deel van de korrels blijft op je hand”, stelt Nurmohamed.
Vanaf de onafhankelijkheid is dit de vierde keer dat Nurmohamed moet meemaken dat de monetaire reserves op zijn gaan. Ze zijn nooit toegenomen. “Het is de vierde keer dat er grote armoede heerst, gezinnen weer uit elkaar worden gerukt, omdat ze geen huishuur kunnen betalen of geen eten kunnen brengen op tafel of hun baan kwijt hebben. Kinderen krijgen weer geen eten en kunnen niet naar school. Niemand voelt zich veilig in zijn huis. Kogels worden weer geschoten op mensen hun huizen. De pers wordt weer bedreigd. Mensen worden bedreigd. Mensen hun salaris heeft geen waarde. Ook hun pensioen en hun AOV hebben geen waarde”, somt Nurmohamed op. Het volk is voor de zoveelste keer weer arm geworden. Nurmohamed gelooft nog altijd dat deze financiële, maar ook sociale en politieke crisis gecreëerd is en hierover wordt helemaal gezwegen. Hij heeft geloof dat de huidige financiële crisis gered kan worden, maar de prijs die het volk, de ondernemers, de studenten, de landbouwers, de AOV’ers, de marktverkoper, de kinderen en ook hun kinderen, zullen betalen onder deze regering, zal niet mals zijn.
De topmaatregelen die je volgens Nurmohamed en de literatuur zou moeten aanpakken in zo’n crisis zijn de werkgelegenheid, investeringen in duurzame zaken en stimulering van innovaties. Hij noemde heel specifiek infrastructuur en woningen en energie. Nurmohamed benadrukt tegelijkertijd het belang van onderwijs en gezondheidszorg. De overheid zou ondernemers ook de ruimte moeten bieden voor investeringen. In een adem wees de parlementariër ook op de noodzaak voor bezuinigen bij de overheid
Nurmohamed stelt voor om uit die 1.75 tot 4 miljard USD die Suriname binnenkort zal lenen, 5 miljoen USD (< 1% van totaal bedrag leningen) specifiek te besteden aan het opleiden van deskundigen op de universiteit, Natin, PTC (4 miljoen USD) en 1 miljoen USD voor overige vakscholen. De opleidingen moeten gericht zijn op duurzame ontwikkeling van de problemen die Suriname al jaren heeft. “Zonder deze investering kunnen we de ontwikkeling vergeten op korte termijn en kunnen we vergeten dat de leningen ons iets gaan opleveren”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh