‘Wat leren we hiervan voor Surinaamse jongeren in Nederland?’
De Surinaamse organisaties COCON en Prohealth hebben in samenwerking met Rutgers een uniek begeleidingsprogramma ontwikkeld waarin jongeren in Suriname leren te communiceren over gevoelens en over seksualiteit. Suriname is één van de landen van het Caribisch gebied met het hoogste aantal ongewenste tienerzwangerschappen. Het is een cultuur waarin weinig wordt gepraat over gevoelige onderwerpen, en al helemaal niet over seks. Op 8 juni worden de inzichten uit het project in Suriname gedeeld met professionals die zich in Nederland richten op Surinaamse jongeren.
Geen open communicatie rond seks en seksualiteit
Tienerzwangerschappen vinden in Suriname vooral plaats in sociaal-economisch zwakkere groepen en instabiele gezinnen waar ouders vaak afwezig zijn. Vaak is bij deze jongeren sprake van emotionele verwaarlozing, een laag zelfbeeld en ontbreken van een toekomstperspectief. Voor het voorkomen van een ongeplande zwangerschap moet je (vooraf) kunnen praten over anticonceptie, weten hoe je dit goed gebruikt en seks zonder anticonceptie kunnen weigeren. In Suriname ligt open communicatie tussen ouders en kinderen, leerkrachten en leerlingen over seks en seksualiteit, anticonceptie en condoomgebruik gevoelig. Met als gevolg dat jongeren onvoorbereid, en met onvoldoende kennis over anticonceptie en het functioneren van hun lichaam, gaan experimenteren met seks.
Praatgroepen en coaching
In een samenwerkingsproject van Cocon en Pro Health in Suriname en Rutgers in Nederland is in Suriname een begeleidingsprogramma opgezet genaamd ‘Mi Tamara’ (Mijn toekomst). In groepsgesprekken en coachingssessies leerden jongeren tussen de 15 en 25 jaar te praten over seksualiteit, met als doel hun kennis, seksuele weerbaarheid en sociale vaardigheden te vergroten. Meer dan 300 jongeren uit vier districten deden mee. Ook is er informatie gegeven aan ouders, buurtorganisaties en op scholen en internaten. Het project werd gefinancierd door Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland (UTSN).
Grip op hun leven
De eerste resultaten zijn heel positief. De kennis over seksualiteit en het voorkomen van soa en zwangerschap is significant toegenomen bij de jongeren. Ook praten ze meer met vrienden over seksualiteit, bijvoorbeeld over het voorkomen van zwangerschap. En dat is in deze cultuur een enorme winst. Daarnaast hebben de jongeren beter geleerd om te gaan met emoties, problemen op te lossen en hun toekomst te plannen. Maar er zijn ook aandachtspunten, bijvoorbeeld rond seksuele weerbaarheid, gendernormen, de communicatie met ouders en het gebruik van soa-tests na onveilige seks.
Surinaamse jongeren in Nederland
Zou zo’n programma ook niet goed zijn voor de Surinaamse jongeren in Nederland, waar Surinaamse meiden een relatief groot risico lopen op een onbedoelde zwangerschap? En wat kunnen ze in Suriname leren van interventies in Nederland gericht op Surinaamse jongeren? Op 8 juni organiseren we een unieke expertmeeting voor professionals uit Nederland en Suriname om kennis en ervaringen over de seksuele gezondheid van Surinaamse jongeren uit te wisselen. We gaan daarbij in op de overeenkomsten en verschillen jongeren in Suriname en Surinaamse jongeren in Nederland met betrekking tot seksualiteit en tienerzwangerschappen.
Wat zeggen de Surinaamse jongeren zelf?
De jongeren zelf zijn dankbaar voor wat ze geleerd hebben:
‘Ik ben beter gaan communiceren, want dat was mij ook aangeleerd. Ik heb ook geleerd om mijn verstand te gebruiken in alles wat ik doe en zal doen.’
’Ik was iemand die niet verdroeg, ik werd snel boos maar nu ben ik niet meer zo. Ik kan met anderen omgaan.’
´Ik ben positiever gaan nadenken over anticonceptie, de voordelen, het inschatten van de risico’s op ongewenste zwangerschap. Ik maak geen gekke fouten meer als vroeger.´