De Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft op 24 mei 2016 haar 25- jarig jubileum gevierd. Robby Naarendorp, voorzitter Bond Personeel Regionale Dienst (BPRGD), merkte op dat de afgelopen periode hem niet onbekend is, omdat hij voordat de dienst omgedoopt werd tot stichting, al vakbondsleider hier was. “We hebben met het toenmalige bestuur samen met de toenmalige leiding getracht de werknemers te bewegen te kiezen voor de stichting. Men had een slechte ervaring met stichtingen.” Hij stelt trots dat het de bond is gelukt, want een groot deel is toen over gegaan in de stichting. “We hebben gedurende deze periode een aantal directeuren en ministers gehad. We mogen meegeven dat zeker in de beginfase er botsingen zijn geweest.” Naarendorp keek vooral terug naar de minder goede momenten met een voormalig minister van Volksgezondheid, Ellen Naarendorp. “De bond heeft echter altijd geloof gehecht aan overleg en over het algemeen was er wel goed overleg met een ieder. Met overleg kom je op duurzame oplossingen”, vindt de bondsvoorzitter.
Directeur Edwin Noordzee werd niet lang terug aangesteld als de nieuwe directeur van RGD. Volgens de bondsvoorzitter is na een periode van strubbelingen een nieuwe directeur geplaatst. Naarendorp vond het jammer dat de minister niet aanwezig kon zijn, omdat hij hem dan persoonlijk gevraagd zou hebben met welke bedoelingen hij Noordzee heeft gestuurd. “Ik stel die vraag, omdat we graag continuïteit willen hebben en we hebben een aantal gesprekken gehad met Noordzee over zijn visie, die van eminent belang is voor ons”, zegt hij.
Verder gaf de bondsvoorzitter aan dat de vakbeweging zich zorgen maakt over de ontwikkelingen met betrekking tot de gezondheidszorg. “Je kunt een land alleen tot ontwikkeling brengen als er geïnvesteerd wordt in onderwijs en gezondheidszorg. Kijken we naar de ontwikkelingen, dan zien we dat die zorg niet 100% gegarandeerd is. Er moet dus heel gauw aan de bel getrokken worden. Mensen moeten de zekerheid hebben dat als zij ziek worden, zij zeker hulp zullen vinden. Wij hopen dat de RGD de middelen krijgt waarmee zij zich van haar taken kan kwijten die aan haar zijn toebedeeld”, aldus Naarendorp. Ook bestuursvoorzitter John Goedschalk was van mening dat RGD de tools moet krijgen om een aantal belemmeringen het hoofd te kunnen bieden.
Akkoord bereikt met VRA
Directeur Edwin Noordzee stelt dat de stichting 25 jaren heeft gehad waaruit er lessen zijn geleerd. RGD is de grootste eerstelijnsorganisatie is in Suriname en in dat kader moet er volgens de directeur heel veel verzet worden. “We gaan meer moeten focussen op preventie en public health.” De directeur wilde alle medewerkers, artsen evenals de bond geruststellen, dat er gewerkt wordt om RGD weer de plaats te geven waar zij moet zijn. De RGD-directeur heeft als ‘cadeau’ de personeelsleden gezegd dat er een overeenstemming is bereikt met de bond en Vereniging van RGD-artsen (VRA). “RGD is vorige week al begonnen met activiteiten. Het ligt in de bedoeling dat er in de komende 3 weken in alle districten RGD gepromoot wordt. We moeten in de komende 25 jaar met vereende krachten verder gaan. RGD is op alle fronten bezig zich te verenigen”, aldus de directeur.