Vandaag is het een precies een jaar geleden dat het Surinaamse volk zich uitsprak over de nieuwe leiding van de Staat Suriname. Het was zeg maar een van de terugkerende hoogtepunten in de beleving van de democratie bij de burgers zelf. Henk Ramnandanlal van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (Palu) zegt dat er bij een terugblik naar het afgelopen jaar moet worden begonnen met de constatering dat het volk haar hoop gevestigd had op de NDP, mede op basis van de progressieve prestaties van regering Bouterse I. “Nu bijna 1 jaar verder herkent het volk weinig van het progressief beleid van de vorige Mega Combinatie (MC). Het lijkt alsof de regering Bouterse II niet weet welke richting ze op moet gaan. Het vertrouwen gaat verder verloren door maatregelen, die worden genomen en achteraf worden teruggedraaid. Uitspraken die gedaan worden die achteraf niet waar blijken te zijn of achteraf ontkracht worden alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”
“Dit, terwijl het nu tijd is om de beloften die gemaakt zijn op diverse momenten, waar te maken. De crisis biedt meer dan ooit de kans om vorm en inhoud te geven aan de ideologische ontwikkelingsrichting van de NDP als leidende politieke partij in de regering. Het is nu meer dan ooit vereist om “zij aan zij, schouder aan schouder” samen met het volk de schouders eronder te zetten om samen uit de crisis te geraken. Maar 1 jaar na de verkiezingen is de hoop aan het vervagen op een progressieve voorzetting van het beleid van de vorige regering”, stelt Ramnandanlal. Hij stelt dit ook in ogenschouw nemende de overeenkomst die gesloten wordt met het internationaal Monetair Fonds. Ramnandanlal ontkomt niet aan de indruk dat de regering heel slecht voorbereid onderhandeld heeft. Er is te weinig gekeken naar de eigen behoeften aan hervormingen binnen de overheid en de eigen mogelijkheden om inkomsten op korte termijn te genereren en de uitgaven te beperken. Ook in het slecht uitgewerkte herstel- en stabilisatieprogramma ziet de Palu te weinig stimulerende maatregelen voor de eigen duurzame productie in het toerisme en de agrarische sector. “De overeenkomst en het crisisplan ademen teveel de sfeer van ‘het overbruggen van de komende 2 jaren totdat de Newmont/Surgold goudmijn weer voldoende inkomsten en deviezen zal opleveren’”, stelt de ex-parlementariër.
Naar zijn mening zullen Surinamers meer dan ooit hervormingsmaatregelen moeten nemen om op korte termijn de financiële problemen het hoofd te bieden. De korte termijn maatregelen zullen volgens de Palu-topper tegelijkertijd genomen moeten worden met de ogen gericht op de ontwikkelingsdoelen op lange termijn en wat Surinamers van deze samenleving willen maken.