Het wereldwijde tekort aan jobs van goede kwaliteit en de achteruitgang in de economische omstandigheden in een aantal regio’s zouden volgens een recent rapport van de International Labour Organization (ILO) tientallen jaren van progressie op het stuk van het terugdringen van armoede teniet kunnen doen. Erger nog, de relatieve armoede in ontwikkelde landen is aan het toenemen. Volgens data is 36% van de opkomende landen en landen in ontwikkeling in armoede met een inkomen van minder dan US$ 3.10 ppp oftewel koopkrachtpariteit. De hoogte van het inkomen alleen aanpassen is volgens het rapport niet voldoende om oplossing te brengen in het probleem. Vooral meer en ook betere jobs zijn nodig om een oplossing te kunnen bereiken.
Op dit moment leeft 30% van de wereld in armoede, waarbij deze groep maar 2% van het wereldinkomen in handen heeft. Het is noodzakelijk om de kwaliteit van het werk voor hen die werken te verbeteren en om nieuwe degelijke jobs (decent work) te creëren. Alleen dan zal het mogelijk zijn om te ontkomen aan slechte leefomstandigheden en de levenskwaliteit van de arme werkenden en hun families te verbeteren, geeft een ILO-adviseur aan.
Suriname heeft in 2015 het Decent Work Country Programma 2014-2016 (DWCS) getekend. De bedoeling van dit programma is om de arbeidsomstandigheden in de wereld te verbeteren. Enkele doelen van dit programma zijn onder andere een acceptabel loon, rechten van werknemers, veilige arbeidsomstandigheden, sociale zekerheden, ontwikkelingskansen en gelijke behandeling van mannen vrouwen. Het Decent Work Country Programma is een programma waar volgens het ILO-principe van tripartisme, de drie sociale partners, met name de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging, zich aan committeren, omdat alle partners een rol te vervullen hebben bij het realiseren van de doelen.