De regering heeft middels een persbericht aangegeven dat zij onverkort de ingeslagen weg zal voortzetten wat het IMF betreft. De verhogingen van de stroomtarieven zullen volgens de regering ook voortgang moeten vinden, omdat volgens haar “geen enkele regering onder deze moeilijke omstandigheden in staat is om subsidies te kunnen handhaven”. De Bond van Nickerie (BvN), onder leiding van Dayanand Dwarka, die in Ravaksur-verband meedeed aan de protestmanifestatie van vorige week vrijdag, blijkt niet erg verrast met deze verklaring van de regering. Dat de verklaring komt op de ochtend voorafgaand aan de besprekingen van Ravaksur en het bedrijfsleven met de regering omtrent de tariefsverhoging op stroom en het samenwerken met het IMF, vindt de vakbondsman Dwarka ironisch.
“Wij hebben al aangegeven dat deze regering de mond vol heeft van dialoog, maar dat zij dat niet meent.” Volgens Dwarka blijkt nu dat de regering eigenlijk niet de weg van overleg kiest, maar de weg van confrontatie. “Wie de weg van confrontatie kiest, zal confrontatie krijgen, omdat de vakbeweging niet terug zal deinzen. De vakbeweging blijft achter haar ingenomen standpunten staan.” De regering wil volgens hem zaken afwentelen op een samenleving, die totaal geen veerkracht meer heeft om die maatregelen te kunnen dragen. “Als de regering zegt ‘we gaan onverkort door’, dan zeggen wij ook dat wij, om te overleven als samenleving, ook geen andere keus hebben dan te strijden voor ons bestaan.” Er zijn volgens de vakbondsman commissies in het leven geroepen om allerlei berekeningen te maken en in afwachting op de uitkomst daarvan is eenzijdig een beslissing genomen door de regering omtrent tariefsverhogingen. “Dialoog is tweerichtingsverkeer. Als vakbeweging hebben we al tijden het gevoel dat de vakbeweging in allerlei overlegorganen wordt betrokken en dat de regering aangeeft dialoog zeer hoog in het vaandel te houden, om eigenlijk de samenleving op een dwaalspoor te zetten. Zeker met deze verklaring die is uitgegeven is de vraag nu ‘waarom nodig je ons nog uit’?”
Dwarka geeft aan dat dit het gevoel wekt dat de vakbeweging en andere sociale partners, onder het mom van dialoog, worden betrokken in het geheel. Dit ‘voor de vorm’ en ‘voor het gezicht’ naar buiten toe. De ware bedoeling is volgens Dwarka echter om de sociale partners te compromitteren met allerlei impopulaire beslissingen, omdat de regering niet de durf heeft om dit alleen te doen. De sociale partners moeten dan zo helpen de lading te dragen voor de regering. “Vrijdag hebben wij het signaal gegeven dat wij niet meer bereid zijn deze rol te vervullen. Zeker gezien de vele duizenden mensen die zijn opgekomen, zullen wij als vakbeweging met de gevoelens van deze mensen rekening moeten houden”, aldus Dwarka.