In een persverklaring verduidelijkt de regering haar standpunt over maatregelen en het IMF- programma. De regering stelt vast dat zij onverkort zal doorgaan op de ingeslagen IMF weg. De regering heeft daarom het IMF geïnformeerd op schema te zijn met alle prior actions waaraan zij zich gecommitteerd heeft en dat zij het resultaat van de IMF Board meeting van 23 mei afwacht. De regering stelt dat sinds haar aantreden het debat over de vraagstukken van de huidige economische situatie, de doelen voor de toekomst en hun oplossingen breed zijn ingestoken. De regering heeft gesprekken in tripartiet overleg en heeft recentelijk de SER wederom ingesteld, welke het mandaat draagt om de regering te allen tijde van advies te kunnen voorzien. Ook verantwoordt de regering regelmatig aan De Nationale Assemblee en informeert zij desgevraagd de ingestelde commissies over achtergronden en verschaft technische analyses. Centraal in de discussies heeft steeds gestaan het stabilisatie/herstelprogramma dat de overheid sinds augustus uitvoert.
De regering wenst publiekelijk nogmaals het doel en de richting van het stabilisatieprogramma weer te geven. Er is geen discussie dat de overheid, vanwege de precaire situatie met sterk gedaalde inkomsten voor het land, zo meteen dit programma in uitvoering moet brengen. Bezuinigingsmaatregelen zijn gelijk ingezet om een beter evenwicht te verkrijgen tussen de inkomsten en uitgaven van de centrale overheid. Op het gebied van de wisselkoers en monetaire politiekvoering is het beleid van de overheid eveneens gericht op stabilisatie en het herwinnen van vertrouwen in de SRD.
De begroting 2016 snoeit diep in de uitgaven. De regering heeft besloten om de hoog noodzakelijke vaste lasten te garanderen, waaronder de salarissen, sociale premies en de sociale uitkeringen aan doelgroepen. De aanschaf van goederen en diensten en de kapitaalsinvesteringen zijn daarbij grotendeels on hold gezet.
Om de algemene subsidies te vervangen met doelgerichte sociale subsidies, heeft de regering zich als doel gesteld om de elektriciteitstarieven duurzaam te verbeteren. Deze verbetering moet zowel kostendekkend werken als verspillingen kunnen tegengaan. Door hogere tarieven in te voeren zullen gebruikers meer kostenconform betalen en tegelijkertijd efficiënter omgaan met energieconsumptie. “Het moet benadrukt worden: geen enkele regering is onder deze moeilijke economische omstandigheden in staat om de subsidies te kunnen handhaven”, stelt het kabinet in zijn verklaring.
Steun van IMF heeft voordelen
De regering zal een gewijzigde begroting indienen die het aantal maatregelen nodig voor stabilisatie omvat en tevens daarbij de toegezegde steun van het IMF incorporeert. Daarbij wordt zeer duidelijk dat de steun van het IMF aan het Surinaams stabilisatieprogramma een aantal voordelen heeft, van financiële en technische aard. ‘Het maakt allereerst mogelijk dat wij een soepelere begrotingsaanpassing kunnen uitvoeren. Het begrotingstekort 2016 zal nu ongeveer 61/2 procent van het BBP bedragen; dit geeft veel meer ruimte voor sociale en infrastructurele uitgaven dan de begroting aangenomen in DNA in februari dit jaar.’ De voorgestelde gewijzigde begroting zorgt voor belastingvoordelen voor alle belastingbetalers om hun koopkracht te beschermen (de fiscale aftrek van SRD 50 is meer dan verdubbeld naar SRD 125 per maand).
Lening tegen 1,05% rente
Het kabinet tekent ook op dat de leningen die Suriname zal krijgen tegen zeer lage rente zal zijn.. De buitenlandse valuta van deze leningen zal Suriname in staat stellen om een ernstigere daling van de importen te voorkomen, het zal de wisselkoersstabilisatie steunen en helpen om de internationale reserves op te bouwen en om het vertrouwen te vergroten.
Geen alternatief
De regering stelt “dat er praktisch geen alternatief is voor het home-grown programma dat door het IMF en de internationale gemeenschap ondersteund wordt”. Elke andere oplossing zou een veel sterkere inkrimping van de economie, een voortgaande neergang van de koopkracht en zware lasten voor de bevolking met zich meebrengen.