Het ‘s Lands Hospitaal is bezig met het proces om als eerste ziekenhuis in Suriname gecertificeerd te worden als te zijn een ‘baby friendly hospital’. Dat betekent volgens Suze Holband, adjunct verpleegkundig directeur, dat de baby’s zoveel als mogelijk uitsluitend borstvoeding krijgen. Het proces van certificering houdt in dat elke medewerker in het ziekenhuis op de hoogte is van de voordelen van het geven van borstvoeding. “Als een ouder komt en iemand op het terrein vraagt waarom het geven van borstvoeding belangrijk is, moet men antwoord kunnen geven. ‘s Lands Hospitaal staat bekend als het moeder-en-kind-ziekenhuis en zij werkt eraan om de Center of excellence op dat gebied te halen. “Dus we moeten alles in place hebben om moeder en kind en de partners een goed mogelijk klimaat te geven en te bieden. Borstvoeding is voor baby’s de beste voeding, er bestaat geen beter voeding voor hen. Al het andere dat gemaakt wordt is kunstvoeding. We proberen de moeder bij ons zoveel mogelijk te interesseren voor het geven van borstvoeding. We zijn ongeveer al twee jaren bezig met het proces en onze cijfers zijn zodanig dat we kunnen opteren voor het certificaat.” Het ziekenhuis streeft ernaar om dit jaar in augustus tijdens de Borstvoedingweek het certificaat binnen te hebben.
Medisch directeur Soenita Nannan Panday- Gopising zegt dat het ziekenhuis wel degelijk een toename van moeders heeft gezien die thuis borstvoeding hebben gegeven. “En dat is waar wij naar toe streven, maar het moet niet daarbij blijven. Als zij na tien dagen voor de nacontrole terugkomen en het is inderdaad zo, dat ze thuis borstvoeding hebben gegeven, is het de bedoeling dat ze daarmee doorgaan. De richtlijn is dat men in de eerste 6 maanden borstvoeding moet geven” , aldus de medisch directeur.
In geval van werkende moeders is er advies gegeven aan de werkgever dat er ruimte aan het werk gecreëerd moet worden zodat de moeder melk kan afkolven. “Je kunt mogelijkheden creëren om melk af te kolven en te bewaren. Speciaal in dit kader heeft het hospitaal een jaar terug een tassenproject geïnitieerd, die on hold was gezet. Echter zal deze heel binnenkort weer opstarten. Het is een soort koelboxtasje waarin moeders de gekolfde melk in kunnen bewaren. Er wordt dus voor de volgende dag gekolfd en kan de babymelk goed bewaard en goed gekoeld blijven”, aldus de verpleegkundig directeur.