Op maandag 2 mei 2016 proclameert de anti-overheidsbeweging Freesocietyproject tijdens een persconferentie een politieke vleugel, namelijk de Partij voor Minder of Geen Overheid (PMGO). De situatie in Suriname roept om vernieuwing en dat houdt een richting in, waarbij een systematische benadering vereist is. Deze benadering is gestoeld op monarchie, wat betekent dat er zo min mogelijk overheidsbemoeienis of overheidsinitiatief is. Hierbij is van essentieel belang dat bevoegdheden in zowel vertegenwoordiging en besluiten namens en voor de gemeenschap systematisch aan banden gelegd dienen te worden. Het doel van de organisatie is om het bestaan van de overheid zoveel mogelijk te minimaliseren dan wel af te schaffen. Om een aanvang hiermee te maken, is binnen de context van een politieke partij de overheid middels wetgeving te verbieden regelgeving en/of wetgeving te concipiëren dan wel aan te nemen die de universele vrijheden en-of rechten van de mens reguleren.
Initiatiefnemer Rumi Knoppel geeft aan dat ideeën aangedragen zullen worden, waarbij het in de bedoeling ligt de overheid te beperken met haar regelgeving. “Dit is een nieuw concept en moet goed uitgelegd worden, vandaar dat een persconferentie belegd zal worden waar men verder uitleg zal geven hierover. Waar het om gaat, is dat politieke partijen regels instellen om mensen in de samenleving te begrenzen. De belastingplicht is een van ze. Het kan niet zo zijn dat de overheid, die in theorie bestaat om mensen in de samenleving vooruit te brengen, regels toepast waarbij de mensen niets overhouden. We merken dat we als samenleving juist meer moeten uitgeven. Met dit initiatief willen we de mensen inlichten dat belasting betalen juridisch technisch niet eens verplicht is.”
PMGO is een anti-overheidsbeweging en is volgens Knoppel een noodzakelijk platform dat moe is van het politiek systeem. “Wat de realiteit uitwijst, is dat de mensen te veel afhankelijk zijn van regels. Ze durven zich niet tegen regels te verzetten, vandaar dat er besloten is een platform op te zetten. Enkele zaken die onder andere aan de orde zullen komen en de partij zeker wil opkomen, is het aanbieden van technologische systemen aan de gemeenschap waarbij de mensen niet meer afhankelijk zijn van EBS alleen, maar zelfstandig hun eigen energie voor huis of bedrijf kunnen opwekken. Verder een vrije markt systeem ontwikkelen, waarbij de overheid niet langer het recht heeft de mensen uit de samenleving te verplichten om diensten en/of producten van de overheid alleen af te nemen en het zoveel mogelijk systematisch afschaffen van de verschillende belastingvormen, beginnende met inkomsten-, loon-, winst-, vermogens- en huurwaardebelasting.”
Dit platform is voor alle Surinamers, maar vooral voor degenen die moe zijn van het politiek systeem waarin de overheid bestaat, waardoor er jarenlang verschillende politieke partijen de meeste invloed in het land hebben gehad. Een ieder die dus moe is van de politiek en niets meer te maken wil hebben met het politiek systeem heeft nu een eigen platform.