“Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt nooit meer goed”

Er is sinds de bewegingen van de regering richting het Internationaal Monetair Fonds, veel kritiek op de richting van de regering.Vooral econoom Guillermo Samson is zeer sceptisch over een samenwerking met de IMF. De grote vraag is, als geen IMF, wat dan wel?
De minister van Financiën, Guilmore Hoefdraad kondigde onlangs aan dat er gesprekken zijn afgerond met vertegenwoordigers van de Islamic Development Bank, die bereid zijn voor meer-jaren Ontwikkelingsprogramma’s US$1,75 miljard ter beschikking te stellen.
Samson gevraagd naar hoe hij kijkt naar de bekendmaking van de minister, vraagt zich nu af, waarom de regering nog praat over een IMF model, terwijl blijkt dat er andere mogelijkheden zijn. “Waarom grijp je dit niet aan, en ontwijk je het IMF. Dit is de vraag die men moet stelen als men logisch kan nadenken”, zegt Samson.
IMF stelt haar geld ter beschikking, om de Centrale Bank van Suriname te helpen, en niet de Surinaamse burger. Daarnaast zal de instelling Suriname schroeven om het geld weer uit Suriname te krijgen. “Hoefdraad heeft US$1,1 miljard over de balk gegooid met interventies. Nu gaat hij die US$478 miljoen ook over de balk gooien via interventies. Als hij het toen met meer dan een miljard niet heeft kunnen doen, wil ik raag weten hoe hij het nu met US$478 miljoen zal doen. Waarom gaat men het nu met minder kunnen doen?”, vraagt Samson zich af.
Aan de andere kant zijn het volgens Samson nog de zelfde corrumperingen die momenteel om de president zitten. Er is nooit een onderzoek gepleegd naar al het verdwenen geld, laatstaan het terug laten storten van het geld.
Er is verder geen vertrouwen meer naar de regering toe, en naar de monetaire autoriteiten. Het is gebleken dat niet de Centrale Bank governor, maar Hoefdraad bepaald voor het hele land wat er met geleend geld zal gebeuren.
Er is ten slotte ook geen integraal programma, om het geld aan te besteden. “Men begint eerst te lenen, zonder zich af te vragen aan wat men het zal uitgeven. Er bestaat geen crisisprogramma van 8 maanden. De president heeft uit het hoofd gesproken, en kon op de vragen van de oppositie niet eens reageren”, stelt Samson.
Zoals een groep deskundigen hebben geluisterd naar de minister zijn persconferentie, en alle leningen die Suriname zal krijgen, terwijl er nergens wordt gesproken over productie en export, komen zij tot de conclusie dat de koers wellicht weer naar SRd1,80 gaat.
Hen gevraagd naar hoe zij deze situatie typeren, formuleren het als volgt: “Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt nooit meer goed”. Samson kan zich er hier totaal in terugvinden. Feit is dat indien al het geld waar de minister nu over praat in de economie wordt gepompt, dit tot het moment het geld in de economie rond-draalt de koers omlaag gerukt houden zal. Zodra het geld weer op is, terwijl er geen verdiencapaciteit wordt vergroot, zit Suriname met de zelfde problemen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!