Schrijver Reinier Artist biedt eerste exemplaar ‘Indiaans verhaal’ aan Van Bommel

Schrijver Reinier Artist biedt eerste exemplaar ‘Indiaans verhaal’ aan Van Bommel. 1Schrijver en cultureel antropoloog Reinier Artist (1935) overhandigde afgelopen donderdag het eerste exemplaar van zijn boek ‘Indiaans verhaal. In de schaduw van twee beschavingen’ aan SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Ook Henry Oerajakana, voorzitter van sociaal culturele vereniging Wajonong, die het dorpshoofd Anesta Jagendorst van Bigi Poika vertegenwoordigt, kreeg een exemplaar van de schrijver. De auteur zei in een toelichting dat hij voor het SP-Kamerlid had gekozen, omdat hij overeenkomsten zag in de Socialistische Partij en de politieke beweging in Suriname van zijn zoon René Artist. Hij benadrukte dat ook in de Inheemse cultuur sterk wordt uitgegaan van het collectief. Dat uitgangspunt is eveneens aanwezig in het gedachtengoed van de SP. Van Bommel en René Artist ontmoetten elkaar vorig jaar in Leiden.
‘Indiaans verhaal’ vertelt hoe Reinier Artist in de jungle van Suriname geleefd heeft in de schaduw van twee totaal verschillende beschavingen; de Indiaanse en de Westerse. Als oorspronkelijke bewoners van Suriname hebben de Indianen de Hollanders en later andere culturen aanvankelijk in vrede en met respect ontvangen. Toch bleven de Indianen min of meer in een isolement leven, dat duurde tot halverwege de vorige eeuw. Over het dagelijks leven van de Indianen en hun ontmoeting met die andere culturen was niet veel bekend. Het leven in het dorp was door periodes van droogte en honger niet gemakkelijk, maar ook vol van mystiek en romantiek. Reinier Artist is er volgens uitgever Walburg Pers in geslaagd ‘om het leven in de eerste helft van de vorige eeuw te beschrijven als was het gisteren’.
Van Bommel is zeer verheugd met de verschijning van ‘Indiaans verhaal.’ ‘Van de verschillende culturen in Suriname is de Indiaanse het minst belicht. Met dit boek wordt deze tekortkoming opgeheven. Ook in mijn eigen boek ‘Surinamers in de polder’ ontbreekt iemand met een Indiaanse achtergrond. Dat verandert met de verschijning van de tweede druk, omdat daar een interview met een Indiaanse Surinaamse is opgenomen.’ De tweede druk van ‘Surinamers in de polder’ zal naar verwachting in mei verschijnen. Er zal dan ook een speciale presentatie zijn voor de Inheemse Surinaamse gemeenschap in Nederland.

error: Kopiëren mag niet!