‘Urgentieprogramma’ Bouterse moet staatskas weer opvullen

Urgentieprogramma Bouterse moet lege staatskas  weer opvullen1Het ‘urgentieprogramma’ van de regering zal volgens de presentatie van president Desi Bouterse ervoor moeten zorgen dat de precaire staatskas weer gevuld wordt. Het ‘crisisplan’ ofwel ‘urgentieprogramma ‘dat de regering momenteel gereed heeft, is voor de komende 8 maanden. Zo zal de importheffing op luxe goederen worden verhoogd, terwijl de vrijstelling van invoerrechten voor basisgoederen gehandhaafd blijft. De president kondigde verschillende belasting verlichtende maatregelen voor loontrekkers aan. Een deel van deze maatregelen zijn al in werking, de rest volgt begin mei. Rij- en voertuigenbelasting zal worden geherintroduceerd. Volgens NPS- parlementariër Patricia Etnel bestaat er momenteel al zo een belastingmaatregel, doordat de regering dagelijks behoorlijk geld middels de government take op brandstof van de gemeenschap aftroggelt. Etnel vroeg het staatshoofd waarom zo een belasting nodig is om het volk nog verder te bezwaren. De regering gaat ook nieuwe belastingen invoeren, zoals kansspelbelasting en een heffing op afvalstoffen. Ook worden boetes geïntroduceerd voor geluidsoverlast. Volgens het staatshoofd zal ook een einde moeten komen aan gevallen, waarbij toppers salarissen van dubbele banen verdienen. Hiernaast zal er ook intrekking plaatsvinden van overbodige dienstauto’s van ambtenaren en werknemers van parastatalen, terwijl het huren van auto’s volledig zal worden stopgezet. Assembleelid Rossellie Cotino (NDP) gaf aan dat zij graag ook de stopzetting van het huren van dienstwoningen en overheidskantoren op de lijst van maatregelen zou willen zien. Dit kost volgens haar te veel geld. Volgens NDP- parlementariër Amzad Abdoel moeten bepaalde fiscale maatregelen goed bekeken worden, omdat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.
Nieuwe stroomtarieven voor gebruikers van 800 KWh en meer
Bouterse maakte bekend dat de kleinverbruikers van stroom geen tariefsverhoging krijgen. Het gaat volgens hem hier om ruim 73 procent van alle EBS-aansluitingen. De overheidssubsidie voor de groep zal worden gecontinueerd. Huishoudens die 800 kilowattuur en meer verbruiken zullen niet worden gesubsidieerd en moeten de hogere tarieven bepalen die nog bekendgemaakt zullen worden. De huishoudens die minder dan 800 kilowattuur per maand verbruiken, maar meer dan de kleinverbruikers zullen gedeeltelijk gesubsidieerd worden. In september dit jaar en januari 2017 zullen de tarieven in samenhang met de situatie op dat moment bij de EBS opnieuw bekeken worden.
Urgentieprogramma wordt uiteindelijk uitgewerkt tot MOP 2017-2021
Vanaf juni zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 478 miljoen betalingsbalans steun verlenen. Dit geld is bedoeld om de monetaire reserve van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te versterken. De CBvS zal de koers kunnen stabiliseren en noodzakelijke betalingen kunnen doen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Caribbean Development Bank zullen samen USD 470 miljoen lenen voor uitvoeren van projecten. Het ondersteuningsprogramma van het IMF en de banken duurt tot juni 2018. Dit programma zal nadat het aan het parlement is aangeboden naar de Sociaal Economische Raad worden gestuurd die het samen met het Planbureau zal uitwerken tot het een meerjaren ontwikkelingsplan 2017-2021.
FR

error: Kopiëren mag niet!