Combe Markt verlaagt prijzen

Importeur Steven Tjin A Djie “Deze onstabiele koers zorgt voor inefficiëntie in de markt” 1.JPG 1De vreemde valutakoers heeft de afgelopen paar dagen een relatief dalende tot stationaire trend aangenomen. Gisteren was de koers voor de US$ rond de SRD 6,50. Dit zou moeten betekenen dat zeker de prijzen in de winkels een minimale daling zouden moeten vertonen. Echter is dat niet te merken. Misschien vanwege de mogelijkheid dat de winkelier al duur had ingekocht, waardoor hij zijn prijs niet direct kan verlagen. De prijzen zullen waarschijnlijk verlagen op het moment de handelaren hun prijzen kunnen aanpassen. Dagblad Suriname nam gisteren en kijkje in Combe Markt, waar er wel een start is gemaakt met de aanpassing van de prijzen.
Radjen Ramsoedit, onderdirecteur Combe Markt, gevraagd naar wat er precies gaande was, zegt dat gezien de koers met ruim 15% gedaald is, het niet eerlijk zou zijn om de consument dan nog de hoge prijzen op te dringen. Het gaat hierbij meer om de eerste levensbehoeften. Combe Markt verlaagt haar prijzen tussen de 6% en 12%. Ramsoedit heeft er groot geloof in dat de koers nog lager zal gaan, gezien volgens hem de Centrale Bank en de cambiohouders momenteel ook een plan aan het uitwerken zijn. Ramsoedit wenst dat ook andere handelaren en winkeliers dit voorbeeld oppakken en voor zover mogelijk hun prijzen aanpassen. “Anders zal die winkelier niet veel kunnen verkopen. Prijsverlagingen zullen voor een ieder goed werken”, stelt Ramsoedit.
Marge en eigen concurrentiepositie kunnen bepalen
Het collectief van importeurs is op 10 maart 2015 naar buiten getreden om haar bezorgdheid te uiten over de dramatische koersontwikkelingen. De situatie is volgens Steven Tjin A Djie, directeur Kopcke Trading Suriname, helemaal niet veranderd. Het is heel moeilijk aan valuta te komen. Vorige week sprong de koers heel snel boven de SRD 7. Van de week ging het naar SRD 6,50. Het grootste probleem hierbij is dat de koers onstabiel is. “Een koers die op en neer gaat, is funest voor de hele samenleving. Doordat de koopkracht afneemt, neemt ook de vraag van onze producten af. Dat is de wet van de economie. Zo kunnen wij ook minder kopen”, stelt Tjin A Djie.
Als een handelaar op een koers van bijvoorbeeld SRD 7 heeft ingekocht en een andere handelaar vervolgens op een koers van SRD 6,50 inkoopt, staat de tweede handelaar ten opzichte van de eerste in een betere positie om te kunnen concurreren. Zo kunnen handelaren hun prijzen naar beneden aanpassen. “Als mijn prijs hoger is, kan ik niet verkopen. Het gaat om het meetmoment. Meet je de koers op bijvoorbeeld het moment waarop je de producten naar binnen haalt of op het moment waarop je de leverancier betaalt? Deze onstabiliteit zorgt voor inefficiëntie in de markt. Wij beschikken niet over de juiste informatie om onze marge en eigen concurrentiepositie te bepalen”, stelt Tjin A Djie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!