Nieuw dorpshoofd in Langamankondre

Nieuw dorpshoofd.1Sinds afgelopen zondag heeft Langamankondre een nieuw dorpshoofd. In aanwezigheid van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname en andere notabelen uit Frans-Guyana en Suriname, alsook de gemeenschap, is de aanstelling officieel bekrachtigd op deze dag. Een commissie heeft de voorbereidingen getroffen door vorig jaar en begin dit jaar “huis-aan-huis-bezoeken” te brengen. De bedoeling was na te gaan wie de gemeenschap zag als het potentiële dorpshoofd. De vorige dorpsleider heeft negen maanden lang taal toch teken van zich laten horen. Hierop heeft de gemeenschap het initiatief genomen om naar een ander dorpshoofd uit te kijken. Tijdens een dorpsvergadering in februari zei de vorige leider “het volk heeft het besluit genomen”.
Het nieuwe dorpshoofd, Selowin Alamijawari, is geen onbekende in het ontwikkelingswerk van het dorp. Ook heeft het dorp een nieuwe basja aangewezen in de persoon van Heini Langaman. Beide heren leveren hun bijdrage al jaren in de Inheemse samenleving. Het bestuur is nu weer volledig met 4 basja’s en een dorpsleider. De verschillende sprekers zien graag een goede samenwerking op verschillende gebieden met het nieuwe bestuur. “De deur is open voor u”, aldus de burgervader van de Frans-Guyanese St. Laurent Du Maroni. De vertegenwoordiger van de Franse Inheemse Dorpshoofden drukte het nieuwe bestuur op het hart voor behoud van de cultuur en traditie. Ook zij willen de samenwerking voortzetten, die van oudsher bestaat tussen de gemeenschappen aan de monding van de Marowijnerivier. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), wil een ondersteunende rol vervullen aan het nieuw bestuur.
De districtscommissaris van Marowijne, Jerry Miranda, ziet graag dat door een goede samenwerking met het bestuur de gemeenschap de vruchten ervan zal plukken. Een bestuuropzichter van de bestuursdienst Galibi is ook op deze dag ingesteld door de burgervader van Marowijne. Culturele groepen uit Langamankondre en Awala in Frans-Guyana gaven hun bijdrage voor het welslagen van deze dag. Na het officiële gedeelte mochten het nieuwe dorpshoofd en de nieuwe assistent de felicitaties in ontvangst nemen.

error: Kopiëren mag niet!