Award-uitreiking duurzaamste landbouwer voor de vijfde keer georganiseerd

Op vrijdag 10 juni 2016 zal Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) in hotel Torarica de award-uitreiking verzorgen van de duurzaamste micro-landbouwer van Suriname. Stichting d’ONS, zal met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken (EZ) in Nederland en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Suriname dit evenement voor de vijfde keer organiseren. De wedstrijd voor de duurzaamste midden of klein-landbouwer van Suriname is per 1 april gestart. Aan dit evenement doen primair landbouwers mee wiens bedrijf minimaal 5 en maximaal 20 ha groot zijn. Boeren kunnen zich tot 30 april inschrijven. Het doel van dit evenement is om te laten zien dat duurzame landbouw zowel de economie als het milieu kan dienen. Zo maken de boeren geen of slechts beperkt gebruik van pesticiden, die bijdragen aan de vervuiling van het milieu en de natuur. Als voorwaarden om mee te doen aan dit evenement stelt de stichting dat het bedrijf zowel aan economische aspecten, als milieu-gerelateerde aspecten en sociaal-maatschappelijke aspecten moet voldoen. Dat betekent dat het bedrijf bijdraagt aan de lokale economische ontwikkeling en voor langere duur levensvatbaar is, de productiewijze van het bedrijf zo min mogelijk het milieu schaadt en het bedrijf naar een positieve bijdrage streeft van haar sociaal-maatschappelijke omgeving en de regelgeving van de overheid respecteert.
De uitreiking zal onder dag voorzitterschap staan van Henna Draaibaar. Een professionele jury zal de bedrijven, die zich hebben aangemeld, toetsen op basis van opgegeven duurzame aspecten. De jury brengt tevens een bezoek aan de geselecteerde bedrijven. Uit die bedrijven zal een winnaar worden gekozen. De winnaar van de award 2016 ontvangt een geldbedrag van €2000. De winnaar van de tweede plek ontvangt €1000 en het bedrijf dat op de derde plek komt, ontvangt een bedrag van € 500. Met het uitreiken van deze prijzen hoopt stichting d’ONS de duurzame, maar ook de biologische landbouw in Suriname te bevorderen.
De Stichting d’ONS is een good will organisatie en streeft ernaar een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Duurzaam in economisch opzicht en duurzaam daar waar het gaat om de impact op het milieu en op de sociale omgeving. Stichting d’ONS richt zich op 3 voor Suriname belangrijke economische sectoren, landbouw, energie en toerisme. Vanaf 2012 organiseert Stichting d’ONS samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) de jaarlijkse award-uitreiking voor de duurzaamste microlandbouwer van Suriname. In 2012 waren 60 landbouwers die duurzaam teelden en anno 2015 is dit aantal verhoogd naar 146. De rolmodels (de winnaars) geven als ambassadeurs hun ervaringen door aan toekomstige (duurzame) landbouwers. De consumenten gebruiken substantieel meer duurzaam geteelde, gezonde landbouwproducten in Suriname. Het bewustzijn onder consumenten is door de award en media-acties groter geworden. Producten van duurzame landbouwers zijn iedere dag uitverkocht.

error: Kopiëren mag niet!