PL wil geen tweedracht Surinaams volk

Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) doet een dringend beroep op personen die meedoen aan de manifestatie van de NDP en ‘die willens en wetens misleid willen worden, om degenen die een oprechte en eerlijke strijd voeren tegen armoede, niet aan te vallen of uit te schelden’. De NDP heeft haar achterban gemobiliseerd om vrijdag in een manifestatie bijeen te komen, welke bedoeld is om president Bouterse moreel te ondersteunen. Het staatshoofd zal eerst in het parlement uitleggen welk beleid uitgestippeld is in het kader van de IMF-lening en zal daarna op het plein uitleg geven aan de mensen die gehoor geven aan de oproep. De PL-voorzitter stelt dat deze manifestatie ook is bedoeld om de mensen, die nu protestactie voeren tegen de armoede, af te schrikken. Immers staat precies op dezelfde dag ook gepland een protestactie tegen het beleid van de regering.
Stijgende prijzen
“De mensen die nu op straat zijn, komen ook op voor hun belangen. De maatregelen die voor de deur staan nu de regering met het IMF in zee gaat, zijn niet gemakkelijk. Als de koers van de USD op SRD 10 komt zoals IMF dat wil, dan zal de douanekoers, die nu op SRD 4 is, ook naar SRD 10 gaan. Dan worden alle prijzen met 250% verhoogd. Het minimuloon zal ook naar boven bijgesteld moeten worden. Dat is nu rond de SRD 1000, maar zal dus naar SRD 2000 of SRD 3000 moeten gaan. Dat gaat men niet kunnen betalen. Mensen zullen met ontslag moeten gaan”, vreest Somohardjo.
Misleid
Somohardjo brengt in herinnering dat vóór de verkiezingen de NDP aan het volk had gezegd: ‘als je op mij stemt, gaat Suriname Dubai worden’. “Er zijn zoveel beloften gedaan die nu niet nagekomen worden. De mensen zijn misleid met geld en pakketten. De mensen die zich nog niet hebben laten misleiden, zullen volgens de PL-voorzitter kunnen overleven.” Anderen die al ‘gepakt’ zijn door de NDP-top, heeft men vertroeteld met waardebonnen en pakketten van SRD 65 of SRD 70, maar, zegt Somohardjo: “Eens raakt dat ook op”.
Volk niet verdelen
De PL-voorzitter meent dat de NDP-leiding niet moet proberen om het volk te verdelen. “We zouden ook een manifestatie kunnen organiseren, maar daar gaat het niet om. We willen niet in een clash raken waarbij twee groepen binnen de Surinaamse samenleving tegenover elkaar staan. Mobilisatie en manifestatie is een democratisch recht, en iedereen mag het doen, maar het mag niet zo zijn dat mensen voor de tweede maal gepakt worden”, stelt Somohardjo.
De Pertjajah Luhur zal haar mensen apart mobiliseren. Den 15de van de maand mei start de partij met haar campagne in Wanica, en wel te Lelydorp. Ook de VHP, de Abop en de NPS zullen op hun eigen wijze hun mensen mobiliseren. Het moet duidelijk zijn dat we niet graag naar een clash toe gaan. Als wij een manifestatie organiseren op diezelfde dag waarop de NDP haar mensen heeft gemobiliseerd, dan zal het automatisch tot een clash komen. Dat wil de NDP-leiding misschien wel, maar wij niet.”

Niet tegen NDP-achterban

Somohardjo benadrukt niet tegen de NDP-achterban te zijn, maar wel tegen de leiding van de NDP, omdat die mensen met misleiding zover probeert te krijgen om in clash te gaan met andere groepen van het Surinaamse volk. “Wij willen dat juist voorkomen, om het volk in twee te delen, zoals in Venezuela het geval is. Wie gehoor geeft aan de oproep van Bouterse en naar de manifestatie gaat, is voorstander van armoede en voortzetting van dit beleid. Wie op die dag thuis blijft, is géén voorstander van de armoede, maar juist ertegen. We zijn niet bang, maar we willen voorkomen dat het volk in tweeën wordt verdeeld en tegenover elkaar gaat staan”, aldus Somohardjo.

error: Kopiëren mag niet!