Ravaksur ready voor actie bij tariefsverhogingen energie

Ravaksur-voorzitter Robby Berenstein
Ravaksur-voorzitter Robby Berenstein
De Raad van Vakcentrales in Suriname is niet tevreden over een deel van de uitlatingen van de president op zijn laatstgehouden persconferentie en de mededelingen in het parlement. Naar de mening van Ravaksur zijn de dingen die naar voren zijn gebracht niet allemaal wat is afgesproken. Er is volgens Ravaksur een aantal onwaarheden verteld. Op 13 april zijn Ravaksur, BvL en Fols door de regering uitgenodigd, omdat de regering antwoord moest geven op een aantal aspecten dat speelt rond belastingverlichtende maatregelen. Er is echter een aantal andere zaken besproken. De partijen spraken over de afspraken met betrekking tot de belastingverlichtende maatregelen, elektriciteitstarieven, de kwestie BvL en de kwestie Havenbeheer, waar de bestaanszekerheid in gedrang komt.
Belastingen
“De manier waarop de belastingverlichtende maatregelen door raadsadviseur Winston Lackin naar voren zijn gebracht, was niet correct. De hele belastingkwestie vloeit voort uit eisen, die 2 jaren terug al zijn gesteld. Er is daartoe een concreet voorstel ingediend in 2014 onder minister Andy Rusland. Als meneer Lackin zegt dat de regering heeft besloten of gegeven, is dat fout. De regering heeft niets gegeven. De regering heeft niets op zichzelf besloten als een gift. Dit zijn resultaten van onderhandelingen. Lackin is overigens in een rijdende trein gestapt”, zegt Ravaksur-woordvoerder Robby Berenstein. De afspraak tot verhoging van de heffingskorting is een overgangsmaatregel. Uiteindelijk moet men overgaan op een structurele wijziging, zodat de partijen niet telkens aan tafel hoeven te gaan. De regering wil de structurele wijzigingen linken aan de Bruto Toegevoegde Waarde (BTW), maar daar heeft de vakbeweging volgens Berenstein nu geen tijd voor. Besloten is dat een groep van deskundigen van Ravaksur en de belastingdienst om de tafel zullen zitten om de invoering van de BTW te bespreken.
EBS-tarieven
Er is een heleboel ruis naar buiten gekomen voor wat de tariefsverhogingen van de EBS betreft. “Gegeven zeker de koersontwikkeling die een direct impact heeft op ons inkomen, gaan wij de verhoging niet kunnen betalen”, stelt Berenstein. De taakstelling van de tarievencommissie was om de oneigenlijke kosten die in de prijs van stroom waren opgenomen, eruit te halen. Gaandeweg werden de effecten van die eerste verhoging duidelijk. “De afspraak is dus dat wij de verhoging verder stopzetten. De omstandigheden van de reden van stopzetting van de verhoging is niet verbeterd. Het is juist verslechterd. Als daarop nog verhogingen moeten komen, dan na dede wo dede”, stelt Berenstein. Indien de tariefsverhogingen van energie dan nog worden doorgevoerd, zal volgens Berenstein de vakbeweging gewoon in actie gaan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!