Nerkust: ‘Regering kijkt naar herformulering principeakkoord’

“Maandag heeft het bestuur van de Fols niet alleen het principeakkoord dat zij met de regering heeft gesloten, maar de hele situatie zoals die zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld, geanalyseerd en bekeken. Dinsdag is er een vergadering gehouden met de ledenraad. Dat zijn de besturen van de bij de Fols aangesloten bonden. De leden hebben zich toen uitgesproken over het principeakkoord.” Deze informatie verschaft de voorzitter van de Fols, Marcelino Nerkust. Volgens Nerkust zijn er wel een paar formuleringen in het akkoord welke ‘niet echt zo een zeker gevoel geven’. “Maar ondertussen hebben we contact gehad met de regering en is er aangegeven dat er gekeken zal worden naar herformulering.”
“Men wilde dat je alvast tekende”
Nerkust acht het nodig in te gaan op de omstandigheden waaronder de ondertekening van het akkoord plaatsvond. “Het akkoord is getekend, ik heb het getekend. Natuurlijk is er veel daaromheen te zeggen ten aanzien van hoe alles tot stand is gekomen. Het was niet een situatie van ‘je hoeft het niet te tekenen, ga eerst naar je leden en kom terug’. Het was een situatie van ‘men wilde zekerheid hebben dat je alvast tekent’. Men moet niet voorbijgaan aan die omstandigheden daaromheen en dat heb ik ook aan de leden uitgelegd.”
Ledenraad kijkt nu kat uit de boom
Bij de Fols is het tot nu toe niet zover gekomen dat de leerkrachten hebben gezegd dat zij in actie gaan. “Ik kan dat besluit niet nemen, het zijn de besturen van de lidbonden die dat besluit nemen”, zegt Nerkust ten aanzien daarvan. De ledenraad heeft wel besloten dat de verdere ontwikkelingen omtrent het akkoord en hoe die zullen verlopen, nauwgezet gevolgd moeten worden en dat gekeken moet worden als de tegenpartij zich ook aan de afspraken zal houden, legt hij uit. Ook de Fols is net als de BvL gestruikeld over de zinsnede ’indien de situatie dat toelaat’ ten aanzien van het moment van ingaan van de herwaardering in 2017. Dit, omdat de zin volgens Nerkust ‘veel ruimte geeft voor onzekerheid’. Daarom voegt Nerkust eraan toe dat als er gegaan zal worden naar een situatie van economische groei in het land er ook sprake zal moeten zijn van gelijk delen in die groei door een ieder, omdat er nu ook door een ieder offers wordt gebracht.
Nerkust bepaalt niet
Over het stilzwijgen van de Fols gedurende de afgelopen periode zegt Nerkust dat het niet waar is dat hij niet in de media gesproken heeft. Men wil volgens hem slechts ‘horen wat men wil horen’, maar hij zegt kennelijk ‘niet wat men wil horen’. Nerkust geeft aan dat hij door zoveel mediabedrijven is geïnterviewd. “Er wordt zoveel gezegd, er zijn allerlei speculaties over mij maar het punt is dat ik niet zeg wat ze willen horen. Wat men wil horen, is dat we morgen of op welk moment in actie gaan, maar dat bepaalt Nerkust niet alleen. Zo werkt het niet”, aldus de vakbondsman.

error: Kopiëren mag niet!