PLO doet weer water bij de wijn

Het ging er vrijdag heel rumoerig aan toe op de algemene ledenvergadering van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie. Het lag in de bedoeling dat de bushouders op de vergadering zouden beslissen over de verdere acties van de PLO over de brandstofcompensaties en tariefsverhogingen, zoals door PLO-voorman John Mahadewsing een dag daarvoor werd aangekondigd. Ondanks keihard te hebben gezegd geen water in de wijn meer te zullen doen, heeft de PLO-voorman de bushouders weer voorgehouden om toch geduld te trachten
Brandstofsubsidie verhoogd
Na gesprekken met de minister van TCT is men toch overeengekomen zaken nader te bespreken over de tariefsaanpassingen. Tot juni worden aan de bushouders normaal brandstofsubsidies uitbetaald. Die zijn met 63 cent verhoogd naar SRD 2,25 per liter diesel. Vooral deze mededeling heeft op de vergadering geleid tot rumoer. Daartussen brak ook een gevecht uit tussen enkele bushouders. Het is geen geheim dat er tussen de bushouders onderling al geen eenheid is. Dit leidde tot het opzetten van een actiecomité, dat in beginsel menens is het belangenbehartigingsregiem van de particuliere lijnbushouders te hervormen.
Dit besluit werd ook genomen tijdens de simultaan gehouden vergadering van het comité in het KKF-gebouw. De aanhangers van het comité zijn van mening middels de aanstaande bestuursverkiezingen, het huidige bestuur naar huis te sturen.
Een groep sympathiserend met het PLO-bestuur is tevreden met het model door het bestuur gepresenteerd. Het actiecomité echter heeft geen vertrouwen in het bestuur. Men is door de jaren heen gebelgd geraakt door het niet-transparante beleid van het bestuur. De PLO die zou moeten optreden als de belangenorganisatie, treedt nu in beginsel alleen op als een betalingsbedrijf. Simpelweg het feit dat de PLO ‘geaccommodeerd’ wordt door de gelegenheid om de compensatiegelden te betalen, stoort een groot deel van de bushouders. Het comité meent dat indien de voorzitter inderdaad het grootste deel van de bushouders achter zich heeft, de voorzitter geen moeite zou moeten hebben al de leden, die nog op hun lidmaatschap wachten, tot de PLO toe te laten en de bestuursverkiezing te organiseren.
In het verleden is gebleken dat deze zelfde bushouders telkens weer aandacht zoeken om te klagen over de achterstallige betalingen en de lage tarieven die nooit worden aangepast. Feit is dat de voorstellen meestal vanuit richting het bestuur komen. Vandaar de bushouders de PLO-voorman vroegen om voortaan, eerst met hen te spreken, alvorens met de minister aan tafel te zitten. De bevoegdheid om besluiten te nemen, ligt in handen van de alv. Vreemd genoeg lukt het de PLO om de bushouders altijd te overtuigen geduld te betrachten, of zijn de bushouders inderdaad geduldig. Wat ook vreemd is, is het feit dat de overheid met de PLO een subsidie-aanpassing overeenkomt, die in beginsel nergens op de begroting van het ministerie voorkomt. Het is onduidelijk van waar het geld precies komt, gezien de suppletoire begrotingen nog niet zijn ingediend. Ook is onduidelijk wanneer de achterstallige subsidies betaald zullen worden.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!