Binda: IMF geen oplossing voor Suriname

Sham Binda, ondernemer en voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), meent dat de lening van het IMF geen oplossing is voor Suriname. “Ik kijk er met argusogen naar. Het is geleend geld dat ons nergens naartoe gaat brengen. Een structureel aanpassingsprogramma brengt geen geld binnen en er is geen strategisch plan omtrent hoe het de verdiencapaciteit van het land gaat vergroten.” Ook is er volgens hem geen lijn in alle contracten die getekend worden door de regering. Daarnaast is niet bekend hoe de aflossing zal geschieden.
Naar Binda verneemt, zal de aflossing mogelijk per 1 november 2019 van start moeten gaan. “Ik kan me echter vergissen in deze informatie.” De aflossing zou dan volgens hem US$ 65 miljoen per kwartaal zijn, verdeeld over 8 kwartalen. “Dit betekent dat Suriname dan begint met aflossen, 7 maanden voor de volgende verkiezingen.” Dit brengt volgens hem met zich mee dat mogelijk een nieuwe regering met problemen komt te zitten als het programma niet goed is uitgevoerd en de verdiencapaciteit niet gehaald is. “Deze nieuwe regering gaat iets moeten betalen dat door de huidige regering gecreëerd is.” Binda verwacht overigens niet dat het bedrag van US$ 478 miljoen toereikend is, vooral gezien de verspillende cultuur van de huidige regering. Binda denkt dat slechts een kleine groep er rijker van gaat worden en hij verwacht dat president Bouterse in staat kan worden geacht om dit geld ook op te maken. “Hij gaat het weten weg te toveren”, stelt Binda. Het volk moet volgens Binda bovendien goed voorbereid zijn als er een aanpassingsprogramma word doorgevoerd en dat is naar zijn mening niet het geval. “Het volk moet deelgenoot zijn, maar dat is het volk niet omdat het niet betrokken wordt bij zaken.” Hij redeneert dat zelfs de volksvertegenwoordigers niet weten hoe het aanpassingsprogramma er inhoudelijk uitziet. Er is geen tijdsperiode bekend, details zijn niet doorgegeven en er is geen haalbaarheidsstudie gedaan. De laconieke houding van de president in de huidige crisis is volgens hem ook niet bevorderlijk en heeft ervoor gezorgd dat de koers nu op hol is geslagen. Binda stelt dat de situatie zo erg is dat Surinamers de zin van het in SRD sparen niet meer zien. “Op het moment dat mensen in een land niet meer sparen, betekent dit dat de ondergang van het land al getekend is.”
Binda stelt dat het volk aan het verdrinken is en dat het water hen nu tot aan de lippen zit. Gezien de hyperinflatie van 37% in het land verwacht hij dat er de komende 2 weken veel opschudding zal zijn in de samenleving, aangezien de gemoederen onder het volk verhit zijn. “De onrust zal alleen maar toenemen.” Hij verwacht burgerlijke ongehoorzaamheid en mensen of groepen die zelf tarieven gaan willen bepalen voor hun goederen en diensten. Binda geeft aan dat er binnenkort waarschijnlijk een rapport van de SER uitkomt, waarin hij verwacht deskundige strategieën verwoord te zullen zien, echter denkt hij ook hier dat president Bouterse niet in staat zal zijn om die voorstellen uit te voeren.

error: Kopiëren mag niet!