Kapitale Delicten succesvol in eerste kwartaal 2016

Inspecteur Glenn Fernand, hoofd van afdeling Kapitale Delicten, heeft bij de persbriefing van vrijdag aan de Duisburglaan de volgende zaken onder aandacht gebracht. Op 27 januari 2016 is er een beroving gepleegd aan de Coesewijnestraat en de Tyronneweg, waarbij de benadeelde de verdachte achterna is gegaan. Hij heeft daarbij vuurwapengeweld aangewend, waarbij een onschuldige werd getroffen. Het onderzoek heeft geleid tot aanhouding van de verdachte J.L. Een andere opgeloste zaak voor dit jaar is het geval van 7 maart van vals geld en overtreding van de Vuurwapenwet. In deze zaak is de bende aangehouden: W.V., G.F. en A.F. Bij hen werden zes valse biljetten van UDS100 en een bedrag van USD7.900 aan valse bankbiljetten in beslag genomen.
Op 13 maart heeft een geval van poging tot doodslag/ poging tot zware mishandeling in het Saragebied te Filong Bergi in het district Brokopondo voorgedaan. De verdachte heeft op het slachtoffer geschoten met een jachtgeweer, nadat het slachtoffer hem geweigerd had goederen op rekening te verkopen. In deze zaak is de verdachte S.F., alias Maranhao, aangehouden.
Een ander geval heeft op 15 maart 2016 plaatsgevonden. Het betreft een poging tot beroving. Een voertuig met enkele inzittenden reed verdacht, kennelijk met de bedoeling om een plaats te observeren om een misdrijf te plegen. De surveillance-eenheden hebben het voertuig staande gehouden. Onderzoek in het voertuig leverde op het aantreffen van een aantal breekwerktuigen, een gaspistool en kentekenplaten van een personenwagen. In deze zaak zijn vier verdachten aangehouden en in verzekering gesteld.
Op 15 maart vond een geval van poging tot gekwalificeerde diefstal plaats. Criminelen hebben gepoogd een woning binnen te dringen, maar werden op heterdaad betrapt door de alerte buurtbewoners. In deze zaak werden twee verdachten aangehouden en een voertuig van het merk RunX werd in beslag genomen. Op 22 maart heeft er een beroving te Noordpolderdam plaatsgevonden, waarbij SRD 4.000, een Telesur top-up-machine en een aantal alcoholische dranken werden buitgemaakt. Drie verdachten zijn in verband met deze zaak aangehouden. De identiteit van de vierde verdachte is ook bekend. De politie heeft een mobiele telefoon, zwarte mutsen, een plastiek wapen, drugs en nog andere zaken in beslag genomen bij de verdachten.
Ontvreemde wapens van agenten nog niet terecht
Verder heeft inspecteur Dort, waarnemend hoofd van Kapitale Delicten, een uiteenzetting gegeven van de volgende gevallen. Op 23 maart, tijdens Phagwa-viering in Olifant, werd er gevochten tussen politiemannen en burgers. Op een bepaald moment werden de wapens van twee agenten meegenomen. Dit onderzoek heeft geleid tot aanhouding van vier verdachten. Het onderzoek is nog gaande, zegt Dort. Ten aanzien van het wapen gaf Dort aan dat de dienstvuistvuurwapens vooralsnog niet terecht zijn. Het onderzoek duurt voort. De politie beschikt wel over informatie, maar wilde die vanwege het onderzoeksbelang niet prijsgeven.
Roofmoord Engelweg
In de zaak van de roofmoord aan de Engelweg zijn drie verdachten aangehouden. Tot zover loopt het onderzoek volgens Dort goed. Aan de hand van de verklaringen is komen vast te staan dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan meerdere strafbare feiten, zoals inbraken. Door de verdachten zijn de nodige aanwijzingen gedaan en op grond van het verdere onderzoek is een vierde verdachte ook aangehouden. Zij heeft ook bepaalde zaken aan het licht gebracht welke de eerder aangehouden verdachten niet hadden prijsgegeven. Deze groep heeft zich schuldig gemaakt aan meerdere strafbare feiten. Ze zitten allemaal in voorarrest.
Landbouwer schiet brandstichter dood
Een ander geval heeft zich voorgedaan in het district Saramacca, waarbij een landbouwer een verdachte op een bananenveld heeft doodgeschoten. Uit het onderzoek is komen vast te staan dat hierbij geen sprake was van diefstal, zoals de politie in eerste instantie dacht. Er is sprake van poging tot brandstichting. Het is de afdeling Kapitale Delicten gelukt om de verdachten in deze te achterhalen. Drie verdachten zijn in verband met het onderzoek in verzekering gesteld. Uit de verklaringen van het trio blijkt dat zij in opdracht van een andere persoon gehandeld hebben. Dort wenste de naam van de persoon niet prijs te geven.
CBB-medewerkster en aangeefster aangehouden
K.D. op 29 maart een zaak van valsheid in geschrifte opgelost. Een zus heeft de namen van haar jongere zus gebruikt om een paspoort valselijk te laten opmaken. Zij is aangehouden in het belang van het onderzoek. Het onderzoek heeft ertoe geleid dat een ambtenaar van CBB in verband met deze zaak ook in verzekering is gesteld.
Werknemer steek woning werkgever in brand
Op 6 april is er een geval van brandstichting binnengekomen in het Tibiti-gebied. Een werknemer was in een woordenwisseling geraakt met zijn werkgever, omdat hij volgens zijn verklaring een hert verkocht had aan zijn werkgever voor SRD 500. De werkgever heeft hem niet betaald, wat voor hem aanleiding is geweest om de woning van zijn werkgever in brand te steken. Het gaat om een houtenwoning van 14 bij 16 meters. Ook heeft hij een loader van zijn werkgever in brand gestoken.
Een man heeft een jongeman aan de Waaldijkstraat middels een houwer gekapt en ten gevolge daarvan is de jongeman komen te overlijden. Deze verdachte is in verzekering gesteld. Op basis van zijn verklaring heeft het onderzoek geresulteerd in de aanhouding van een 15-jarige, die ook in de zaak betrokken is. Deze verdachte geeft toe samen met de doodgekapte verdachte de man te beroven. De benadeelde lag in zijn voertuig te slagen, nadat hij drie borrels op had. Hij voelde zich niet goed om de wagen te rijden. Van de gelegenheid maakten de later doodgekapte verdachte en zijn comparant gebruik om de bestuurder te beroven. Dit tweetal heeft zich volgens Dort schuldig gemaakt aan meerdere berovingen. De 15-jarge verdachte heeft de nodige aanwijzingen al gedaan. Verder onderzoek resulteerde in aan het licht brengen van meerdere feiten die zij samen zouden hebben gepleegd.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!