IMF stelt 5 voorwaarden voor USD 478 miljoen lening

IMF stelt vijf voorwaarden voor USD 478 miljoen leningHet Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft vijf strenge voorwaarden gesteld alvorens het akkoord gaat om het bedrag van USD 478 miljoen te lenen aan Suriname voor het uitvoeren van het structureel aanpassingsprogramma. President Desi Bouterse gaf vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) te kennen dat het Fonds duidelijk gesteld heeft dat er een einde moet komen aan monetaire financiering vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de regering. Het IMF heeft geëist dat de minister van Financiën en de governor een intentieverklaring tekenen, waarin scherp wordt vastgelegd dat er geen monetaire financiering meer zal plaatsvinden. Ook moet de bank in het kader van transparantie het IMF inzage geven in haar jaarrekeningen en accountantsverslagen van de afgelopen jaren. Volgens het staatshoofd is dit intussen al gebeurd. De president heeft aangekondigd dat de plannen verder bediscussieerd zullen worden. Op vrijdag 22 april wordt een afgerond programma gepresenteerd aan het parlement.
Meerdere valutaveilingen om gap valutamarkt te dichten
Volgens het IMF moeten er meerdere valutaveilingen per week worden gehouden, waardoor de gap met de valutamarkt gedicht wordt en op den duur gegaan kan worden tot een stabiele wisselkoers. Volgens het staatshoofd is voorgesteld dat de moederbank bij elke veiling slechts tussen de USD 500.000 en USD 1 miljoen veilt. De minister van Financiën en de governor van de CBvS zullen een intentieverklaring tekenen, waarin wordt opgenomen dat er geen monetaire financiering zal plaatsvinden. De CBvS zal ‘treasury bills’ enkel voor monetaire operaties aanhouden. Bouterse hield het parlement ook voor dat het IMF geadviseerd heeft het sociaal programma van de regering te verruimen. Het fonds is volgens hem bereid de verruiming te ondersteunen indien de regering doorgaat met haar geplande fiscale, budgettaire en groei verruimende maatregelen. Een suppletoire begroting zal moeten worden voorbereid gebaseerd op het macro-programma.
Aanpassing energietarieven
Over de elektriciteitsprijs geeft het IMF volgens de president aan dat de regering met sociale partners moet komen tot een tarief dat aanvaardbaar is voor de meest sociaal zwakkeren. Volgens Bouterse wordt hierover inderdaad steeds met de sociale partners gecommuniceerd.
Monetaire financiering vindt nog plaats
Assembleelid Mahinder Jogi vroeg tijdens interruptie tegen welke koers de terugbetaling van de geleende middelen zal plaatsvinden. Volgens Jogi is belangrijk om te weten of de monetaire financiering vanuit de CBvS naar de regering inmiddels is stopgezet. Volgens het staatshoofd kan er monetaire financiering plaatsvinden, omdat het wettelijk kader volgens hem het toelaat. Wat het IMF volgens hem nu stelt, is dat de minister van Financiën en de governor van de CBvS nu een intentieverklaring zullen moeten tekenen, waarin wordt opgenomen dat geen gebruik meer gemaakt zal worden van die regeling.
FR

error: Kopiëren mag niet!