Arbeids-minister stelt drie werkarmen in

Arbeidsminister stelt drie werkarmen inDe minister van Arbeid heeft gisteren drie van haar werkarmen opnieuw bemand. Het ging bij deze om de Raad voor Coöperatiewezen (Raco), het Arbeidsadvies College (AAC) en de Commissie Vrij Verkeer van Personen (VVP). Deze werkarmen bestonden er al, maar zoals de nieuwe beleidsinzichten van de overheid vergen, moeten de werkarmen ook met de mind shift meegaan. Volgens minister Soewarto Moestadja is er bewust ervoor gekozen om deze werkarmen tegelijk te installeren. Het gaat volgens hem om een samenhangend geheel.
Het ligt in de bedoeling dat de Raco zijn bijdrage zal leveren op het gebied van het scheppen van werkgelegenheid. Raco zal vanuit haar expertise worden ingezet voor de aanpak van vooral het probleem van werkloosheid. Raco draagt aan hoe ondernemers in coöperatieverband hun situatie kunnen verbeteren vanuit dit werkinstrument. Het AAC op haar beurt zal de minister moeten adviseren over zijn beleid betreffende het arbeidsgebeuren in Suriname.
Vertegenwoordigers van de overheid, werknemersorganisaties en de vakbeweging zitten in het orgaan. Het voornaamste van dit orgaan is dat het inspraak verschaft aan zowel werkgevers als werknemers bij de voorbereiding van wetsproducten op het gebied van arbeid. Dit college zal zowel gevraagd als ongevraagd de minister adviseren over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
De VVP zorgt ervoor dat het personenverkeer voor vooral het arbeidsgebeuren goed geregeld wordt. Deze commissie vloeit in beginsel voort uit een verdragsrechtelijke verplichting van Suriname als lid van de Caricom. De commissie is interdepartementaal (Justitie, Handel en Industrie en Onderwijs) om invulling te geven aan de eis van de Caricom-landen om het goederen- en personenverkeer goed te regelen. “De mensen die over en weer zich in de gemeenschap willen vestigen en willen werken, moeten dat volgens de afspraken tussen de Caricom-lidlanden vrijelijk kunnen doen”, stelt minister Moestadja.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!