Instroom klachten na Coza app toegenomen

Instroom klachten na Coza App toegenomenHet ministerie van Handel en Industrie heeft vooralsnog geen evaluatie gedaan van de onlangs gelanceerde Coza app. De dependance van de Economische Controledienst zit momenteel nog in de trainingsfase. De klachten die naar binnen komen, worden normaal doorgegeven. Tijdens de training worden de klachten ook als cases gebruikt. Na de eerste week al passeerde het aantal downloads van de app de 700. Echter zijn volgens Daniella Sumter, hoofd Consumentenzaken, vooralsnog niet zoveel klachten als downloads naar de klachtenafdeling toe gestuurd.
“Voor HI was het van belang dat er transparantie moest komen bij het indienen van klachten. De klachten moesten traceerbaar zijn. Wij moesten ook de statistieken na kunnen gaan. Wij kregen telefonisch klachten. Met de app zijn de klachten wel toegenomen. De frequentie van de klachten variëren van dag tot dag”, stelt Sumter. Minister Sieglien Burleson zegt dat de klachten worden afgehandeld, zoals die al werden afgehandeld. De Coza app brengt de klachten sneller binnen en stelt meer mensen in de gelegenheid om hun klachten in te dienen. Het betekent niet dat er tegelijk meer mis is, maar dat meer mensen hun zegje kunnen doen.
De minister verwacht binnen korte tijd het materieel voor de ECD ter beschikking te krijgen om de controle in het veld op te voeren. “De echte controle naar buiten is nog steeds afhankelijk van het materieel. Wij zijn bezig met ondernemers samen te kijken hoe wij van die kant uit ook de informatiestroom naar het ministerie kunnen krijgen. Dat is een concept waarbij de eerlijke ondernemers, die zich houden aan wet en recht, een pre krijgen hun informatie te delen. Hiermee kunnen wij wat positieve discriminatie organiseren, waardoor wij niet perse hoeven uit te rukken”, aldus Burleson.
Volgens Sumter komt de evaluatieronde voor deze app over twee weken. Vooralsnog wordt de data opgenomen. Ook de uitbreiding van de gebruikers aan ontvangstenzijde, zoals de bestuursdiensten in districten, het ministerie van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben hun belangstelling getoond voor de app.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!