Volgens het personeel van het directoraat Algemene Zaken, een afdeling binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), krijgt zij een stiefmoederlijke behandeling van het ministerie. Wanneer men praat over het ministerie van Biza zijn veelal bekend het hoofdkantoor Biza, CBB en NAS. Volgens de medewerkers komt hun afdeling meestal niet in het nieuws. Het directoraat behelst echter veel meer dan men weet. “Wij doen zaken van het kabinet van de president, de vicepresident, Raad van Ministers, Bureau Nationale veiligheid, de Staatraad, Rekenkamer, Bureau Volkscontacten en de Nationale Voorlichtingsdienst. In totaal zijn er op de verzamelstaat 1370 mensen, inclusief de president en alle hoogwaardigheidsbekleders.”
Bejaarde directeur
De medewerkers geven aan de situatie die er nu heerst, beu te zijn. Allereerst geven zij aan een directeur te hebben die ongeveer 74 jaar oud is. De directeur die de gepensioneerde leeftijd al heeft bereikt, trekt al het werk naar zich toe, hetgeen enigszins stagnatie met zich meebrengt. De directeur neemt onder andere besluiten die buiten de werknemers om gaan. Het personeel heeft geen inzage in heel belangrijke zaken, zoals het financieel bestand, dat onder een persoon valt. Niemand is namelijk bevoegd in het financieel systeem te werken. Komt die medewerker weg te vallen om een of andere reden, dan kan niemand in het systeem. Er is geen duidelijke structuur meer. Het directoraat omvat 3 afdelingen, namelijk de afdeling Personeelszaken, de financiële afdeling en Agenda. Volgens het personeel is er op geen van deze afdelingen een afdelingshoofd. Er werken ongeveer 25 mensen om een systeem in stand te houden, terwijl er veel meer werknemers nodig zijn, waardoor er onnodig veel druk op deze mensen gelegd wordt. Ook willen de medewerkers dat functies rechtgetrokken worden. Er zijn enkelen, die voor het laatst een bevordering hebben gehad in het jaar 2004. Ook heeft men eveneens vanaf 2004 deze problemen aangekaart aan de toenmalige minister Leilis. Echter is er nooit verandering hierin gekomen.
Slow down actie
De medewerkers zijn deze situatie beu en zijn in een ‘slow down actie’. Dat betekent dat de stukken die binnenkomen niet doorgestuurd worden door de afdeling Agenda. De stukken worden niet verwerkt door de afdeling PZ, waardoor de financiële zaken ook niet afgewerkt kunnen worden. Uiteindelijk als zaken zich zo blijven voordoen, zullen eind april geen mutaties plaatsvinden, overwerk of bevorderingen zullen niet verwerkt worden, waardoor eind mei de salarissen van de ministers en een ieder die afhankelijk is van het directoraat niet uitbetaald zal worden.
Wat het personeel wil, is dat de Biza-minister een vergadering belegt om deze zaken te bespreken. Zowel de minister als de directeur moet erbij zijn, zodat zaken goed besproken kunnen worden. Ook willen de medewerkers een verandering van de leiding en dat de mensen de waardering krijgen die zij behoren te krijgen. Tot nu toe heeft geen enkele minister zich bemoeid met dit probleem en het kan zo niet meer verder. Er zijn momenteel al zo weinig medewerkers en er gaan nog enkelen met pensioen. Hoe gaat dit directoraat verder functioneren, vraagt het personeel zich af. Dagblad Suriname trachtte contact te maken met minister Mike Noersalim betreffende dit probleem, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.