OM eist 5 jaar cel tegen oom in verkrachtingszaak

De openbare aanklager Shanta Mahadew heeft woensdag 5 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de verdachte R. Volgens de vervolging heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan verkrachting van zijn 13-jarig nichtje. Hij heeft onder bedreiging van een mes tot 4 keren toe in zijn wagen thuis bij het slachtoffer, seks met haar bedreven. Volgens verklaring van het meisje had haar oom zijn wagen steeds bij een kersenboom en tussen cassaveplanten geparkeerd om het strafbaar feit te plegen. Zij werd met een mes bedreigd dat wanneer zij dit aan iemand zou vertellen hij haar zou vermoorden. Dit gebeurde terwijl haar grootmoeder thuis was. De grootmoeder had niet gemerkt dat de verdachte seksuele handelingen met het meisje pleegde. Deze zaak kwam aan het licht toen de buik van het kind groter begon te worden en zij daarbij begon over te geven. De moeder bracht haar dochter naar de arts en daar bleek dat zij al 2 maanden in verwachting was. Het meisje vertelde toen pas haar moeder over de handelingen van haar oom. De moeder heeft de verdachte toen gebeld en gevraagd naar het ziekenhuis te komen. R. is volgens verklaring van de moeder van het slachtoffer inderdaad naar het ziekenhuis geweest en heeft daarbij zijn verontschuldigingen aangeboden. Hij was ook bereid om de kosten voor een abortus te betalen. In deze zaak heeft de verdachte echter steeds ontkend de strafbare handelingen met zijn nichtje te hebben gepleegd. De officier achtte verkrachting wettig en overtuigend bewezen en eiste 5 jaar met aftrek en gevangenneming van de verdachte. Het feit heeft zich in de periode 1 september tot 26 december 2014 voorgedaan.
Advocaat Irvin Kanhai kon zich helemaal niet terugvinden in de eis van de vervolging. Hij stelde dat de vervolging tekort is geschoten bij haar taak. Zij heeft het overtuigend bewijs niet kunnen leveren en dan nog eist zij een straf van 5 jaar. Op verzoek van de raadsman werd er op 1 april 2015 een reconstructie gehouden. Daarbij is komen vast te staan dat de verklaring van het slachtoffer niet op waarheid berust. Er is inderdaad een kersenboom aangetroffen, die zelfs de slankste persoon geen schaduw zou kunnen gegeven. Zou die boom dan de wagen van de verdachte hebben afgedekt? Het feit heeft al die tijd op klaarlichte dag plaatsgevonden en volgens Kanhai is het ongeloofwaardig dat niemand die twee heeft gezien of betrapt. In een zedenzaak moet de vervolging tot het uiterste gaan. Het OM kon een DNA test hebben gedaan om te kijken of de verdachte de daadwerkelijke verwekker is. Ook heeft de politie nagelaten om de wagen van de verdachte te controleren of de ruiten inderdaad getint waren.
Volgens Kanhai heeft de officier van justitie geen wettig en overtuigend bewijs kunnen aanleveren en verzocht hij de rechter op basis van zijn aangehaalde punten de verdachte vrij te willen spreken. R. is op een eerdere zitting op vrije voeten gesteld. In zijn laatste woord gaf de verdachte te kennen dat hij niets afweet van het feit en dat de mensen hem onnodig beschuldigen. Kantonrechter Robert Praag velt vonnist op 22 juni. R. werd aangezegd om aanwezig te zijn op die dag.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!