Mensenrechtenrapport 2015 noemt decembermoorden het grootste probleem

3.Front Mensenrechten rapport 2015De onoploste decembermoorden oftewel de decembermoordenrechtszaak die nog steeds gaande is, wordt door het net uitgebrachte mensenrechtenrapport het grootste probleem genoemd. President Bouterse en 22 companen staan terecht voor de moord op 15 politieke opponenten. Deze rechtszaak geeft twijfels over de gerechtelijke onafhankelijkheid in Suriname, stelt het rapport. Andere mensenrechtenproblemen zijn politiegeweld, slechte faciliteiten in gevangenissen, zelf opgelegde censuur door mediahuizen en journalisten, wijdverspreide corruptie, geweld en misbruik van vrouwen en kinderen, mensenhandel, voortdurende gebrek aan erkenning van grondrechten van Marrons en Inheemsen. Daarnaast worden genoemd discriminatie tegen lesbiennes, homo’s, transgenders, minderheidsgroeperingen en kinderarbeid in voornamelijk de informele sector.
Politiegeweld
Er was geen rapportage van willekeurige of onwettige moorden. Alle gevallen van dodelijk geweld door de politie zijn onderzocht en voor de rechter gebracht. Over het algemeen was er weinig informatie beschikbaar over dodelijk geweld door politie of andere gewapende machten, constateert het rapport. Autoriteiten hebben nimmer informatie vrijgegeven van het onderzoek waarin negen politieagenten betrokken waren en waarbij er geschoten was op ongewapende burgers die verdacht werden van een overval. Onnodig politiegeweld bij aanhouding van verdachten en mishandeling van gevangenen door penitentiaire ambtenaren worden ook genoemd in het rapport.
In mei 2015 werd een homoseksuele man zonder reden aangehouden en geplaatst in een cel alwaar hij verbaal werd beledigd en werd mishandeld voor zijn seksuele geaardheid, terwijl de politie geen acties ondernam om de man hulp te bieden. Over het algemeen zijn de gevangenissen in Suriname schoon en goed onderhouden. De faciliteiten laten wel te wensen over, vooral in politiecellenhuizen die vaak overvol en onhygiënisch zijn. In de 26 politiecellenhuizen werden luizen en muizen gevonden. Ook hebben gedetineerden geklaagd over de slechte kwaliteit van de voeding.
Onderzoek Politiezaken had tot september 2015 109 klachten van burgers ontvangen tegen leden van het politiekorps, waarvan zeven betroffen gevallen van misbruik. Interne Tuchtzaken had tot die datum 444 zaken over wangedrag van politieambtenaren onderzocht. In 166 gevallen werden er disciplinaire straffen opgelegd en in 11 gevallen volgde er ontslag uit politiedienst.
Te weinig rechters
De termijnen van inverzekeringstelling en voorarrest worden als te lang ervaren, terwijl er geen systeem van borgsom bestaat. De waarnemend president van het Hof heeft de onderzoekers kenbaar gemaakt dat Suriname slechts 19 rechters heeft voor straf- en civiele zaken, terwijl behoefte is aan minstens 45. Het Hof en het kantongerecht missen een managementsysteem om zaken te volgen en tijdig processen af te handelen.

error: Kopiëren mag niet!