Mahinder Jogi: “CBvS maakt beetje bij beetjes alle US-dollars op”

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is niet onder de indruk dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ondanks aandringen van het parlement vandaag normaal doorgaat met haar vijfde valutaveiling. “De CBvS maakt beetje bij beetje alle US-dollars op”, stelt de politicus tegenover Dagblad Suriname. Met een pot van USD 1 miljoen wordt verwacht dat de US-dollarkoers nog hoger zal komen te liggen. De wisselkoers bij de laatste veiling steeg naar SRD 5.42. Verwacht wordt dat de koers vandaag hoger zal uitvallen. De straatkoers is SRD 6.15 voor de US dollar, terwijl voor de euro SRD 6.90 wordt neergeteld. “De samenleving wil weten hoe het verder zal gaan. Gaan wij dat kleine beetje dat wij nog aan US-dollars hebben, opmaken aan veilingen? Is die USD 1 miljoen wel voldoende? Waarmee ben je bezig? Ben je bezig de valutakoers te stabiliseren of ben je als overheid bezig de koers op te drijven?”. Volgens Jogi lijkt het in ieder geval op dat de overheid bezig is de koers zwaar omhoog te drijven. Volgens de politicus hebben de eerste vier veilingen duidelijk laten zien wat de behoefte was aan US-dollars. Het is daarom niet verstandig om door te gaan met een veiling, waarbij de pot opzettelijk lager wordt vastgesteld. “Men gooit bewust een korreltje suiker op de grond zodat veel mieren die suiker binnen enkele seconden doen verdwijnen”. Volgens de VHP’er had CBvS-governor Glenn Gersie eerder aangegeven dat het vertrouwen hiermee terug zou keren. Jogi vraagt zich af over welk vertrouwen er werd gesproken, als het mensen onmogelijk wordt gemaakt zaken te doen.
Devaluatie en inflatie worden in de hand gewerkt
Jogi had vrijdag de vraag gesteld wat er gebeurt met de ruim SRD 100 miljoen die ontvangen is voor de USD 21 miljoen van de vier valutaveilingen. Hij wil weten of dit geld terug zal worden gepompt in de samenleving of ergens zal worden vastgehouden. Indien het geld in de samenleving wordt gepompt, betekent dit dat er meer SRD’s in omloop worden gebracht, waardoor devaluatie en inflatie in de hand worden gewerkt. Financiënminister Gilmore Hoefdraad antwoordde hierop dat de afgelopen dagen vergaderd is over de toekomst van de valutaveilingen. Zondag zouden er mededelingen worden gedaan over besluiten rond de valutaveiling. Deze toezegging in het hoogste college van Staat is niet waargemaakt. Volgens de parlementariër kon Hoefdraad rustig tot woensdag hebben kunnen wachten met de voortzetting van de veilingen. Dan zou hij vandaag op een nette manier het beloofde antwoord aan de volksvertegenwoordiging kunnen geven.

Geen onafhankelijkheid bij CBvS

Volgens Jogi is het duidelijk dat er geen onafhankelijkheid is binnen de CBvS. Hij vermoedt dat Hoefdraad nog steeds veel invloed heeft bij zaken binnen de moederbank. “Op papier moet de CBvS autonoom functioneren, maar in de praktijk is de bank onderhevig aan besluiten en inzichten van de regering. Volgens de politicus geven alle handeling duidelijk aan dat de regering een loopje neemt met het parlement en dat Hoefdraad nog steeds zijn ‘tentakels’ heeft binnen de moederbank. “Vandaar dat hij de autonomie van de CBvS schaadt door zelf besluiten over bepaalde kwesties te nemen en over aangelegenheden van de moederbank te praten”.
Handelaren weten over tekort aan deviezen
De CBvS heeft op basis van evaluaties van de voorgaande valutaveilingen met internationale experts besloten om de frequentie van de valutaveilingen wekelijks te verhogen en het te veilen bedrag per keer te verlagen, zodat het verschil tussen de veilingkoers en parallelmarktkoers sneller wordt weggewerkt. Jogi zegt dat deze verklaring als misleiding kan worden gezien, aangezien elke handelaar in Suriname al weet dat er een tekort is aan deviezen.
FR

error: Kopiëren mag niet!