Albert Alleyne: “Wetten moeten nageleefd worden”

De Consumentenkring Suriname is al jaren bezig te roepen dat de Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel en Industrie controle moet uitoefenen. “Echter wisten wij niet dat de afdeling ECD de opdracht had gekregen om niet meer te controleren”, zegt Albert Alleyne, voorzitter Consumentenkring Suriname. “Inmiddels heeft de ECD weer de bevoegdheid te werken”, stelt hij. De Consumentenkring-voorzitter vindt dat vaker de fout gemaakt wordt te denken dat wanneer het even goed gaat alle controlemechanismen uitgeschakeld kunnen worden. “In de jaren ‘80 hebben we het Decreet E-2A aangenomen, waarin staat opgenomen de maximale winstmarge die importeurs en grossiers mogen maken op een product. In de loop der tijd heeft men de zaak laten verwateren. Ook heeft men gedoogd dat bedrijven 200 tot 300% winst maakten op een bepaald product. We hebben op een gegeven moment gezien dat na een bepaalde periode toen het moeilijker begon te gaan men zogenaamd basisgoederen heeft geïntroduceerd. Men probeerde de basisgoederen te controleren, maar het is moeilijk wanneer men wetten maakt en die niet naleeft. Dat is waar wij steeds in de fout gaan”, vindt Alleyne.
Verder vindt de Consumentenkring-voorzitter dat er geen liberalisatie toegepast kan worden in een land waar concurrentie haast onmogelijk is. “Het is een veel te kleine economie waar een ieder elkaar kent. Je kunt gewoon geen liberalisatie toepassen in een dergelijke economie. Als er voldoende checkpoints waren, zou je over kunnen gaan tot liberalisatie. Je moet de zaken aanscherpen. Op dit moment zijn de armsten onder ons nog niet beschermd voor wat de zorg betreft, de prijzen, kortom alles.”
De Consumentenkring-voorzitter hoopt dat het consumentenbelang op fundamentele basis aangepakt zal worden. De wet voor de consumentenbescherming is ingediend en zit nu bij de ministerraad, maar is nog niet behandeld. Daarin zijn een paar zaken verduidelijkt ten aanzien van de consument. “Wetmatig is het nog niet wat het wezen moet.” Ten aanzien van de valutaveiling had Albert Alleyne een voorstel gedaan aan de governor om een prioriteitenlijst te maken. In deze lijst moesten bepaalde sectoren, waaronder bijvoorbeeld importeurs van medicamenten, eerst de kans krijgen hun bod te doen. “Ik weet niet als deze lijst is gemaakt.” De voorzitter gelooft dat dit de prijzen eerder omlaag zou brengen.

error: Kopiëren mag niet!