Prof. Naipal: “Beleid landelijk niveau en beleid onderzoeksniveau gescheiden houden”

Op woensdag 20 april verzorgt klimaatdeskundige Sewnath Naipal een lezing over ‘Klimaatsverandering van de aarde en de gevolgen voor Suriname’. Hij zal het in het bijzonder hebben over de invloeden van klimaatsverandering op Suriname. Hij legt hierbij de link met de ontwikkelingen op andere locaties op de wereld en laat hiermee zien dat wij niet op een eiland zijn, maar van elkaar afhankelijk zijn.
Hierbij zal de klimaatdeskundige gebruik maken van wetenschappelijke bewijsmiddelen om zijn uitleg en verbanden duidelijk te laten overkomen. “Ik zal in beginsel trachten aan te kaarten dat wij hieraan geen ontsnappingsmogelijkheden hebben als wij er niets aan doen”, stelt Naipal. Hij blijft bij zijn presentatie op het wetenschappelijk niveau en meent het beleid van de overheid niet te zullen aanraken. Hij zal ook niet praten over wat de overheid moet doen en wat de overheid doet. “Ik denk dat dit een proces is waarbij het beleid op een landelijk niveau en beleid op een onderzoeksniveau er anders zal uitzien. Deze zaken moeten wij zeker gescheiden houden”, aldus Naipal.
Het is alom bekend dat de meeste landen in het Caribisch gebied gevoelig zijn voor klimaatsverandering. Ook Suriname komt er niet onder uit als één van de gevoeligste landen voor de zeespiegelstijging. Op regeringsniveau is er al een aantal keren gesproken over dit gevaar. De president zelf heeft in zijn jaarrede in oktober 2015 het woord ‘klimaatsverandering’ tot zeker zeven keren in de mond genomen. Echter lijkt het erop dat het woord bij het moment waarop het woord werd uitgesproken, is blijven steken. Dat het land het momenteel economisch moeilijk heeft, kan een excuus zijn voor het niet op nummer één stellen van deze topic op de prioriteitenlijst. Wat niet uit het oog moet worden verloren, is dat het klimaat precies zoals de mensheid op een bepaald moment geen rekening met haar heeft gehouden, op haar beurt die verplichting ook net kent. Het ligt aan de bewoners van deze aardbol zelf om voor de actie van de natuur wel of niet te kiezen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!