Inheemse organisatie wacht op verontschuldigingen van dc Laksminarain Doebay

Uitspraken gedaan door districtscommissaris (dc) Laksminarain Doebay van Saramacca zijn niet in goede aarde gevallen bij de Inheemsenorganisatie Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (Esav). Het Inheems Platform in Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang vindt dat de dc als een splijtzwam optreedt, omdat hij doelbewust bezig is om tweedracht en verdeeldheid te zaaien door zijn uitspraken over racisme. Dit maakte zij bekend middels een persbrief. Inwoners van het Inheemsendorp Maho in Saramacca zouden tegen de aanleg zijn van een weg, die een ontsluiting moet brengen tot het Marrondorp. De Maho-dorpelingen vinden dat de weg door het Inheems gebied gaat lopen en dat anderen namelijk grond zullen aanvragen. Volgens de dc komt de weg niet in het gebied dat door de Maho-bewoners wordt geclaimd en vindt hij dat de mensen gewoon racistisch zijn. Ook zou de dc het gezag van het dorpshoofd Toenae niet hebben erkend. “De verdeel- en heerspolitiek van de kolonisatoren wordt nu wederom ervaren”, stelt de organisatie. Volgens Esav is de dc bezig om de geschiedenis te vervalsen, want de Inheemsen zijn al langer dan 120 jaar woonachtig in dit gebied. Suriname is Inheems grondgebied en dit geldt beslist ook voor het district Saramacca en dus ook de plaats waar de weg moet lopen.
“Met verbazing hebben wij dit bericht via een ander medium vernomen.” Het feit dat de dc ook zou hebben gezegd dat hij het gezag van het dorpshoofd Toenae niet erkent, betekent voor de organisatie dat hij de Vids als vertegenwoordigend instituut van de Inheemsen niet erkent. Astrid Toenae is een nazaat van de strijder Toenai en is op 4 april 2015 na een vergadering met de Vids en de gemeenschap van Maho gekozen als leidinggevende van het dorpsbestuur. Dit is bevestigd in een brief van de Vids, gericht aan het hoofd van Tribale Aangelegenheden van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Nielton Grootfaam, op 15 december 2015.
De organisatie stelt niet tegen ontwikkeling te zijn, maar er dient eerst overleg gepleegd te worden met de Inheemsen en/of met hun instituten. Wat de Esav eist, is dat dc Doebay zijn verontschuldigingen aan de Inheemse gemeenschap aanbiedt en zich als een goede burgervader opstelt. “Hij moet bovendien goed beseffen dat het land hem een tweede kans heeft gegeven na zijn aftreden als dc van Nickerie. Hij dient zich overigens op te stellen als rolmodel binnen de Surinaamse gemeenschap”, stelt Esav in haar persbrief.
De Inheemsenorganisatie geeft aan dat er stappen ondernomen zullen worden indien de overheid de Inheemse gemeenschap niet beschermt. “Wij doen een beroep op de overheid om het niet zover te laten komen en te bemiddelen, zoals overeengekomen is met de partijen.”
Bij het ter perse gaan van de krant was de dc nog in vergadering en niet bereikbaar voor een reactie.

error: Kopiëren mag niet!