SAI hield lezing arbitrage in Suriname

SAI organiseert lezing arbitrage in SurinameHet Surinaamse Arbitrage Instituut (SAI) heeft in hotel Torarica een lezing gehouden met als thema ‘Arbitrage: de sleutel tot meer handel’. De lezing werd verzorgd door prof. Rieme–Jan Tjittes, hoogleraar Privaatrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De lezing had ten doel de verschillende vormen van geschilbeslechting te belichten, waarbij vooral gekeken wordt naar de positieve mogelijkheden die deze vormen bieden. Bij het stimuleren van de handel moet men een goede betalingstermijn hebben. Internationaal moeten buitenlandse investeerders het ook interessant vinden om in je economie te investeren. In dat kader moet er vooral een goede juridische infrastructuur zijn. Een effectieve geschilbeslechting moet erop toezien dat zaken feilloos en snel afgehandeld wordt. De verschillende vormen van geschilbeslechting zijn mediation, arbitrage, bindend advies en negotiation.
Procederen overheidsrechters in Suriname
Hoewel overheidsrechters in Suriname deskundig en onafhankelijk zijn, zijn er heel weinig rechters, waardoor het uitspreken van een vonnis heel lang duurt, soms wel 8 jaar lang. Ook krijgen we te maken met verouderde procedureregels. Er is geen specifieke materiedeskundigheid, waardoor voor elk geschil de overheidsrechter ingeroepen wordt. Er zouden dus rechters moeten zijn die zaken ten aanzien van de bouw, mijnbouw, telecom een uitspraak kunnen doen. Een van de meest voorkomende problemen is ook dat Surinaamse vonnissen niet erkend worden in het buitenland, waardoor je in het buitenland opnieuw een proces moet aangaan.
Voordelen van arbitrage
Arbitrage is een op wettelijke basis gestoelde beslechting van privaatrechtelijke geschillen door middel van een particulier scheidsgerecht. Arbitrage kan vooraf in een overeenkomst worden afgesproken of kan men tijdens een geschil bij wijze van compromis een arbitrageovereenkomst sluiten. De voordelen bij een arbitrage is de neutraliteit bij internationale arbitrage. Ook is er een zekere flexibiliteit van procedureregels bij vrije bepaling van partijen. De arbitrageprocedure is geheim. Dat zorgt voor vertrouwelijkheid. Verder hoeft de procedure in een ander land niet opnieuw gevolgd te worden. Er is sprake van erkenning.
Het Surinaamse arbitrage-instituut
De SAI is in 1954 opgericht en heeft bijgedragen aan succesvol gevoerde geschillenbeslechting, waaraan verschillende oorzaken en omstandigheden ten grondslag liggen. In 2014 is de SAI gereactiveerd. Bijzonder is dat de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van conflicthantering zijn meegenomen, namelijk door het opnemen van mediation en bindend advies als alternatieve geschillenbeslechting. De SAI staat in de laatste fase om het proces rondom arbitrage-regelementen af te ronden. Daarbij hoopt zij aan het begin van de maand mei de overeenkomsten betreffende de reglementen rondom arbitrage, bindend recht en mediation te tekenen. De SAI is toegankelijk voor een ieder en biedt de samenleving adequate en gewaarborgde procedures om geschillen op te lossen, duidelijke regels vervat in het arbitrage- en mediationreglement, een bestand van ervaren mediators en getrainde arbiters en samenwerkingsverbanden met zusterorganisaties, waaronder het Nederlandse Arbitrage Instituut (NAI), waardoor SAI ook toegang krijgt tot arbiters en mediators met internationale ervaring.

error: Kopiëren mag niet!