Minister Dogojo laat klachten over betaalmeesters onderzoeken

Klachten rondom betaalmeesters bekendMinister Joan Dogojo van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) gaf tijdens een interview aan dat zij klachten heeft gekregen rondom de betaalmeesters, die dienst doen binnen de betaaldienst van het ministerie. Als minister heeft zij toen besloten dat er een onderzoek ingesteld moest worden. Dagblad Suriname heeft vernomen dat enkele medewerkers binnen de dienst AUSV zich schuldig zouden hebben gemaakt aan frauduleuze handelingen. Via het afdeling AUVS worden de kinderbijslag, AOV en de uitkering aan personen met een beperking uitbetaald. Vorig week zouden in dit kader verschillende schuldbekentenissen getekend zijn op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Ook zouden deze medewerkers zijn ontheven en niet zijn ontslagen. In het betreffende bericht komen de namen voor van onder andere Raoul D., Gregorie C., Melanie D., Rishma S., Joan., Muriel B. en ene meneer Wijngaarde. Vanwege het feit dat het onderzoek nog gaande is, wilde de minister liever niet de namen van de mensen doorgeven of bevestigen. Het onderzoek moet eerst afgerond zijn en formele rapportage daarvan gepresenteerd worden. De minister gaf wel aan dat er misstanden zijn geconstateerd binnen de dienst AUSV. De betaalmeesters zijn bevoegd om de middelen te lichten via het onderdirectoraat Financiële Middelen. Men komt daarbij dus in aanraking met de kasmiddelen. “Sowieso weten we dat de situatie gevoelig is. We hebben de afgelopen tijd veel klachten mogen vernemen over de betaalmeesters, vandaar dat er een onderzoek is ingesteld.” Formeel heeft de minister nog geen rapportage ontvangen ten aanzien van het onderzoek.
Niet ontslagen
Vanwege het feit dat het onderzoek nog niet afgerond is, zijn de betrokken mensen niet ontslagen. Zij zijn wel op non actief gesteld en zolang het onderzoek gaande is, moeten zij zich ook aanmelden bij het ministerie. “Momenteel is men bezig met het proces van hoor en wederhoor. Er zijn richtlijnen waarlangs gehandeld moet worden. De dienst Inspectie moet dus richtlijnen geven hoe deze zaak verder afgerond moet worden. Er is verder met Clad afgesproken om een dezer dagen te beginnen met het onderzoek. Ze zijn al bezig met initiële gesprekken ten aanzien van AOV.” Hoewel enkele van de betrokkenen al een schuldbekentenis hebben getekend, moeten ook zij zich nog aanmelden ten aanzien van het onderzoek. Er zijn namelijk indicaties dat er meerdere mensen betrokken kunnen zijn in deze zaak, vandaar dat zij zich moeten aanmelden.
“Dit zijn geen zaken die zich nu pas afspelen. Het zijn zaken die wij nu bezig zijn op te ruimen. Er was chaos en weinig structuur, vooral bij de betaaldienst. Dat willen we structureren. We wilden namelijk eerst het hele verhaal rond hebben voordat wij ermee naar buiten traden. Op deze manier wordt de zaak steeds gedeeltelijk naar buiten gebracht. We weten dat er problemen zijn, maar we zijn bezig deze aan te pakken”, aldus minister Dogojo.

error: Kopiëren mag niet!