Oppositie wil betere voorbereiding wijziging inkomstenbelasting

Oppositie wil betere voorbereiding wijziging    inkomstenbelastingDe oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) bleek dinsdag duidelijk niet tevreden te zijn met de wijze waarop de voorbereiding heeft plaatsgevonden van de nadere wijziging van de Wet Inkomstenbelasting. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt aan Dagblad Suriname dat deskundigen van de Centrale Bank en de Dienst der Belastingen dinsdagmorgen nog niet zover waren om antwoord te geven op vele vragen die door de commissie van rapporteurs, die de wijziging van de Wet Inkomstenbelasting voorbereidt, gesteld waren. Samen met commissielid Gregory Rusland (NPS) vindt hij dat de regering ondoordacht en slecht voorbereid via de coalitie een wet op een openbare vergadering heeft laten plaatsen, terwijl deze ervoor kan zorgen dat voor de zoveelste keer een inferieure wet kan worden aangenomen. Dat geeft volgens Gajadien alleen een indicatie dat men ‘desperate’ is en op allerlei manieren tracht inkomsten voor de Staat binnen te halen. “Al gaat dat ten koste van werkgelegenheid en prijsverhogingen”, stelt de politicus.
Regering dringend op zoek naar middelen
Rusland gaf in eerste ronde in DNA te kennen dat de ontwerpwet alleen maar aanduidt dat de regering dringend op zoek is naar inkomstenverhogende maatregelen, waardoor op een zeer snelle manier een wet op de agenda is geplaatst. Temeer daar deskundigen zelf aangeven dat er meer ruimte nodig is om deze wet te behandelen, moet volgens Rusland een lichtje gaan branden dat deze wet teruggehaald moet worden door de president. “Het gaat bij ons niet om de snelheid te verminderen of trappen op de rem, maar wat je moet doen is zaken op een correcte manier zo goed mogelijk afhandelen.” Rusland gaf aan dat hij dinsdagmorgen tijdens een vergadering van de commissie van rapporteurs zat met deskundigen van de Dienst der Belastingen, inclusief de directeur der Belastingen en vertegenwoordigers van de Centrale Bank van Suriname. Opmerkelijk volgens hem was dat de vertegenwoordigers van de moederbank aangaven dat zij dinsdagmorgen pas benaderd waren om aanwezig te zijn in DNA om uitleg te geven over deze wet. Volgens Rusland had de directeur der Belastingen enkele dagen terug ook al aangegeven dat deze wet weer teruggehaald moest worden.

Egalisatiereserve verzekeringsmaatschappijen wordt belast

Artikel 22 van de Wet Inkomstenbelasting duidt volgens Gajadien aan dat de egalisatiereserve van verzekeringsmaatschappijen niet belastbaar is. Nu wil men de grenzen helemaal afschaffen. Wat men volgens de VHP’er nu ook wil doen, is de opgebouwde reserves binnen 2 jaren afbouwen. Hiervan zal 50% dit jaar worden belast, terwijl in 2017 de overige 50% dan ook zal worden belast. De hele egalisatiereserve zal conform de Wet Inkomstenbelasting belast worden. Dat zou volgens Gajadien inhouden dat voor dit jaar verzekeringsmaatschappijen extra belasting op hun egalisatiereserves zullen moeten betalen. Dit zal volgens hem automatisch doorberekend worden in alle verzekeringssoorten, die aan de burgerij worden aangeboden. “Al deze zaken zullen dieper ingrijpen. Terwijl de overheid meer middelen binnenkrijgt, zal het volk het gelag moeten betalen”, aldus Gajadien. De parlementariër zegt dat er situaties kunnen komen, waarbij de solvabiliteitspositie van de verzekeringsmaatschappijen in gevaar kan komen. Dit is een vraag waarop de deskundigen van de CBvS dinsdag geen antwoord konden geven.
“Haastig een proces doorlopen, wil niet zeggen dat het proces goed is verlopen”, stelde Mahinder Jogi (VHP) tijdens interruptie . Volgens Jogi zijn er al genoeg voorbeelden van inferieure wetgeving die wordt geleverd door deze haast. “De Wet Nationale Basiszorgverzekering ligt daar. Zaken worden ons door de keel gedrukt. Laten wij meer tijd nemen om wetten goed voor te bereiden”, stelde de politicus
Voorstel onredelijk
Assembleevoorzitter Melvin Bouva was echter niet ingenomen met de vele reacties. Volgens Bouva heeft de commissie van rapporteurs het juiste traject gevolgd, waarna de behandeling van de wet uiteindelijk op de openbare vergadering is beland. Volgens hem moet juist in de periode waar de samenleving behoefte heeft aan bepaalde wetten, deze op een wijze worden behandeld dat zaken niet worden gestagneerd. Indien zaken niet goed gingen, hadden de oppositieleden de ruimte om dit in de huishoudelijke vergadering aan te kaarten. Ook NDP-fractieleider Andre Misiekaba was dezelfde mening toegedaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!