De zika-microcefalie kwestie onder de loep (1)

Gezien de hysterie die de afgelopen maanden rondom de Zika-Microcefalie kwestie in de wereld heerst en de ernstige consequenties van deze hysterie binnen een aantal landen van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, is het nu de tijd om het onder de loep te plaatsen.
Het wetenschappelijk blad ‘Nature’ vermeldt in de editie van 28-1-2016 het volgende:
(1) Het Braziliaans ministerie van Gezondheid maakte in oktober 2015 bekend dat een grote toename van gevallen van microcefalie was gerapporteerd in de noordoostelijke staat Pernambuco, in ongeveer dezelfde periode – rekening houdend met de periode van zwangerschap van de moeders –waarin de uitbraak van de zika ziekte onder andere in die regio plaatsvond. Paho vermeldt in een publicatie van 17-1-2016 dat er 3.530 gevallen in 2015 in 20 staten gerapporteerd zijn, terwijl tussen 2010 en 2014 het gemiddeld aantal 163 per jaar was.
(2) Op grond van hun vermoeden dat er een mogelijke relatie tussen beide gebeurtenissen is, trok het ministerie aan de bel. Daarna riepen de WHO/Paho op 17 november de bij hen aangesloten lidstaten op om uit te kijken naar een soortgelijke toename van microcefalie gevallen binnen hun bevolking.
Nature bespreekt dan de conclusies van de ‘Latin American Collaborative Study of Congenital Malformations’ (Eclamc) die een onderzoek gedaan heeft in deze kwestie
(3). In hun conclusies van 30 december 2015 geeft de Eclamc punt voor punt commentaar op 11 stellingen, die het ministerie op 28 november had geformuleerd ter onderbouwing van hun vermoeden.
In hun document merken zij o.a. op (in mijn eigen woorden):
• Rekening moet worden gehouden met:
– Het laag zijn van het normaal aantal gevallen van microcefalie in de periode vóór de zika-epidemie vanwege ‘under-reporting’. Het aangifte doen van alle gevallen tijdens de epidemie leidt tot een schijnbare toename van deze gevallen.
– Vanwege het niet toegepast hebben van de juiste standaard criteria in het identificeren van de gevallen van microcefalie zal het aantal gerapporteerde gevallen groter zijn dan het werkelijk aantal gevallen (‘over-diagnosis’).
• Als het zika-virus de grote toename van microcefalie zou hebben veroorzaakt, zouden alle betreffende zwangere vrouwen, die het normaal aantal gevallen van microcefalie hebben overschreden, door het virus moeten zijn geïnfecteerd.
• Daarnaast zou eerst vastgesteld moeten worden dat er geen andere oorzaken dan zika zijn geweest alvorens te veronderstellen dat de gevallen van microcefalie het gevolg zijn geweest van het zika-virus.
Dr. Sandra da Silva Mattos, een kindergeneeskundig specialist en cardioloog, onderzocht met haar team een database van meer dan 100.000 baby’s die in de afgelopen jaren is opgebouwd in de staat Paraiba, grenzend aan Pernambuco. Bij 16.208 baby’s werd de hoofdomtrek gemeten en op basis daarvan de gevallen van microcefalie in de periode 2012-2015 bepaald. Het resultaat is 29-1-2016 gepubliceerd in het WHO Bulletin.
(4) In een kort interview met Mattos (5) gaat ze hierop in. Ze ontdekten dat de grote toename aan gevallen van microcefalie zich reeds voordeden in de periode 2012 en later, nog vóór zika vermoedelijk medio 2014 Brazilië binnenkwam. Terwijl er volgens de officiële gegevens jaarlijks 3-4 gevallen van microcefalie zouden moeten zijn, bleek dat in de praktijk 2-8% van het aantal geboren baby’s te zijn, dat overeenkomt met 2000-4000 gevallen van microcefalie per jaar, en dat alleen in de staat Paraiba. De grootste piek in deze periode bleek medio 2014 te zijn. Het aantal van de ernstigste gevallen vertonen wel een grote toename in de 2de helft van 2015.
De bevindingen van de Eclamc worden onderstreept in de voorlopige resultaten van een nader onderzoek, uitgevoerd door het ministerie, in deze kwestie. Het medisch-wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet’ vermeldt in hun editie van 5 februari dat op 30 januari van de 4.783 gerapporteerde gevallen van microcefalie 1103 (moet echter zijn 1113) gevallen zijn onderzocht door het ministerie, en dat in 404 gevallen microcefalie bevestigd werd, waarbij 387 baby’s hersenafwijkingen vertoonden en waarbij in 17 baby’s het zika-virus is gevonden.
(6) M.a.w. zou in dat stadium van onderzoek slechts in 4,2-4,4% van de bevestigde gevallen van microcefalie in Brazilië deze ziekte mogelijk door het zika-virus zijn veroorzaakt. En in alle andere landen van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied was er op dat moment in het geheel geen sprake van een link tussen zika en microcefalie.
The Lancet bespreekt in hun commentaar de bevindingen van de Eclamc. Zij gaan daarbij wel uitgebreid in op het groot verschil dat geconstateerd was tussen de gerapporteerde en bevestigde gevallen van microcefalie, maar zwijgen in alle talen over het uiterst geringe percentage van zika gerelateerde gevallen. Doodse stilte! En inderdaad, men hoeft geen wetenschappelijke of medische opleiding te hebben gehad – slechts het hebben van gezond verstand en een kritische geest is voldoende – om te beseffen dat de zika-microcefalie hype en daaraan verbonden wereldwijde angstpsychose, met name in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, onmiddellijk gestopt had moeten worden. Al vanaf het begin hadden regeringen en gezondheidsinstituten zich moeten onthouden van verregaande uitspraken en ingrijpende maatregelen die slechts gebaseerd zijn op een vermoeden. Op grond van hun verantwoordelijkheid hadden zij in alle kalmte en rust nader wetenschappelijk onderzoek moeten (doen) verrichten om daarna op basis van feiten te handelen in het belang van land en volk. Terwijl het onderzoek en de preventieve maatregelen m.b.t. de zika epidemie in alle kalmte en rust konden voortgaan, zou er dan met man en macht onderzocht moeten worden wat de oorzaak dan is van de overige 95,6-95,8% gevallen van microcefalie en vooral daartegen maatregelen treffen!!
Een inventarisatie zou jaren geleden reeds de belangrijkste oorzaak in kaart hebben gebracht: Pesticiden! Het is immers reeds in een groot aantal studies aangetoond. Hieronder slechts vier voorbeelden:
– ‘Correlation Between Pesticide Use in Agriculture and Adverse Birth Outcomes in Brazil: An Ecological Study’ / 15 May 2010 (7)
– ‘Impact on fetal growth of prenatal exposure to pesticides due to agricultural activities: a prospective cohort study in Brittany, France’ / 15 November 2010 (8)
– ‘Agrichemicals in surface water and birth defects in the United States’ / April 2009 (9) Mogelijke correlatie met (?): ‘Evaluation of the child with microcephaly (an evidence-based review)’ / September 15, 2009.
(10) Daarin stelt NCBI vast dat jaarlijks naar schatting 25.000 kinderen in de USA met microcefalie gediagnosticeerd zullen worden.
– ‘GM Soy. Sustainable? Responsible?’ / September 2010. Zie paragraaf: “Study confirms glyphosate’s link with birth defects ” (Andres Carrasco)
(11) Zie Andres Carrasco’s rapport: ‘Glyphosate-Based Herbicides Produce Teratogenic Effects on Vertebrates by Impairing Retinoic Acid Signaling’ / 20 May 2010.
(12) Nog recentelijk, eind april 2015, publiceerde de Braziliaanse Associatie voor Collectieve Gezondheid (Abrasco) een 628 pagina tellend rapport ‘An Alert of the Impacts of Pesticides on Health’. Het stelt dat Brazilië de grootste consument van agro-chemicaliën in de wereld is. In 2012 werd 823.000 ton aan pesticiden gekocht. De Braziliaanse Agro-Ecologische Associatie (ABA) zegt dat zelfs pesticiden zijn geïmporteerd die verboden zijn in Brazilië. Van de 50 actieve hoofdbestanddelen in de pesticiden die in Brazilië worden gebruikt zijn 22 verboden in de meeste andere landen. Zie ‘De Rio Times’ van 15-5-2015.
(13) Het gebruik van pesticiden gaat zelfs zo ver dat gedurende 40 jaren chemisch vergif werd gezet in de drinkwater tanks om muskiet larven te doden, het laatst nog gedurende 18 maanden een larvicide die het gif pyroproxyfen bevat. Dit gif schakelt de muskieten uit door het veroorzaken van misvormingen tijdens hun groei. Braziliaanse medici van Abrasco en Argentijnse medici van Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST) stellen in een gezamenlijk rapport van 3 februari,
(14) dat met name dit gif de grote toename van microcefalie heeft veroorzaakt, en eisen dat er ten aanzien hiervan urgent epidemiologische studies worden verricht. Voorts passen de bevindingen van Sandra da Silva Mattos perfect in de visie dat pesticiden de belangrijkste veroorzaker zijn van de geconstateerde lichamelijke gebreken en neurologische ziekten van baby’s. De WHO wees echter naar het zika-virus en zei: “Kijk hier en niet daar!”
De WHO kan vermoedens hebben m.b.t. specifieke vraagstukken, maar dient die te houden in de gedachtewereld, vooral vermoedens die gevoed worden vanuit een individueel verlangen of belang. Zij dienen, met het algemeen belang van de volkeren der wereld voor ogen, hun handelen te bepalen op basis van de beschikbare feiten. Zij zijn daartoe verplicht. Echter, tot de verbijstering van allen die dit beseffen, proclameerde de WHO op 1 februari rondom de zika-microcefalie kwestie de noodtoestand en draafde de karavaan integendeel in een hogere versnelling door! In hun ‘Declaration of Public Health Emergency of International Concern’
(15) proclameerde de WHO de noodtoestand op basis van de stelling sterke vermoedens te hebben dat de grote toename van microcefalie is veroorzaakt door het zika-virus, alhoewel dit nog niet bewezen is, en dat, na het opnieuw bekijken van de aanwijzingen, dit een uitzonderlijke gebeurtenis is die een gevaar vormt voor de volksgezondheid in andere delen van de wereld. Hoe konden zij de muis in huis wel zien en de olifant, die hen aanstaart, niet? Mensen met een gezond verstand en een kritische geest fronsen dan hun wenkbrauwen en bespeuren onraad. Waar is de WHO mee bezig? Hebben zij oogkleppen op … of zijn die voor ons bedoeld? Kennelijk het laatste, want zij willen niet dat wij zien dat hun redenering een ‘logical fallacy’ is. Wanneer iemand een bepaald standpunt inneemt, en/of tracht iemand anders over te halen een (dat) standpunt in te nemen, dat gebaseerd is op een bedrieglijke redenering, dan begaat die persoon een ‘logical fallacy’.
(16) Een ‘logical fallacy of presumption’ bevat argumenten die valse dilemma’s of vicieuze cirkels impliceren. Argumenten met valse dilemma’s vermoeden dat er geen andere opties zijn om te onderzoeken. Argumenten met vicieuze cirkels vermoeden exact dat wat zij trachten te bewijzen.
De WHO heeft het zika-virus aangewezen als de vermoedelijke oorzaak van de toename van microcefalie, met uitsluiting van alle andere mogelijke oorzaken. De WHO heeft het zika-virus aangewezen als de vermoedelijke oorzaak van de toename van microcefalie, in afwachting van het wetenschappelijk bewijs daarvan. De WHO heeft zich derhalve schuldig gemaakt aan een ‘logical fallacy of presumption’ in het kwadraat. Daar komt nog bovenop dat:
– Zij de noodtoestand afkondigden terwijl op dat moment het zika-virus slechts in een gering percentage van de bevestigde gevallen van microcefalie in de betreffende baby’s is aangetroffen.
– Het uitroepen van de noodtoestand, met alle daaraan verbonden maatregelen, ernstige consequenties hebben veroorzaakt voor mensen en landen binnen de door de zika epidemie getroffen gebieden.
– De aandacht afgeleid werd van de belangrijkste veroorzaker(s) van het microcefalie probleem, zonder dat daartegen drastische maatregelen worden getroffen, met alle consequenties van dien.
Hanz Malmberg

error: Kopiëren mag niet!