Asiskumar Gajadien: “Coalitieleden zijn pionnen”

Asiskumar Gajadien “Coalitieleden zijn pionnen

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Voor het berekenen van de staatsschuld wordt de wisselkoers van SRD 3,35 voor de US$ gehanteerd. De oppositie, onder wie volksvertegenwoordiger Asiskumar Gajadien, vindt zich niet terug in dit besluit. Men wenst volgens Gajadien middels het gebruik van de oude koers een vertekend beeld te schetsen van de actuele situatie. De actuele buitenlandse staatschuld staat momenteel op rond de US$ 1.2 miljard. Omgezet met de huidige koers praten wij over een buitenlandse staatschuld van rond de SRD 6.4 miljard. Als men blijft werken met een koers van een jaar geleden van SRD 3.35, komt men op een Surinaams component van SRD 4.1 miljard, een verschil van SRD 2.3 miljard. Het vertekende beeld wordt dus dat de regering SRD 2.3 miljard minder heeft geleend.
Gajadien meent dat als men de definitie van staatschuld wilde synchroniseren met de internationale definitie, men aan de andere kant ook zoveel als mogelijk actueel moest zijn met de cijfers. “Men moet de actuele cijfers gebruiken. De koersen zijn bekend. Als je bbp over zes maanden bekend is, dan gebruikt men dat, maar men moet de gangbare koers gebruiken. Als men aflossingen doet van de leningen, dan geschiedt dat gewoon conform de huidige koers. Daar werkt men niet met een koers van twee jaren geleden. Men wil alleen maar meer ruimte creëren om meer te kunnen lenen. Dit is precies waar wij niet terug in willen gaan. In de jaren 1990-2000 had men zoveel geld geleend, dat uiteindelijk niet alleen het geld van de Surinamers ontwaard was, maar op een gegeven moment wij niet meer konden volden aan de importen. Deze regering streeft ernaar toe om ons weer in die situatie terug te brengen”, stelt Gajadien.
De grote vraag die hierbij gesteld wordt, is in hoeverre de coalitie die de regering hierbij ondersteuning verleent, de ernst van deze manco’s inziet. “De coalitieleden stuk voor stuk zijn allemaal pionnen. Of het nou voorzitter Simons is, Abdoel of Misikaba. Zij zijn allemaal pionnen van de president, de president beslist wat er in het land gebeurt. Zij moeten uitvoeren wat de president wenst te hebben”, zegt Gajadien. “Dit is duidelijk te merken aan de behandeling van de wijziging van de Wet op Inkomstenbelasting in het parlement. Terwijl de Centrale Bank aangeeft nog geen oordeel te kunnen vellen en de belastingdienst nog geen advies heeft uitgebracht, drukt de coalitie de behandeling van de wet door. De doordachtheid van de stap werpt grote vraagtekens op.”
Op de kritiek uit de oppositie dat de koers van SRD 5,15 voor de US dollar zou moeten gelden, antwoordde minister Gillmore Hoefdraad in het parlement dat er wettelijke beperkingen hiervoor zijn. Financiën gebruikt voor het berekenen van de staatsschuld het laatste bruto binnenlands product (bbp) berekend door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) van 2014. Het bbp van 2015 is er pas in augustus 2016.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!