Taxihouders Albina passen zich aan

Albina taxihouders passen zich aan 1Het grootste deel van de taxihouders die de route Paramaribo-Albina onderhouden, houdt sinds gisteren stand aan de Drambrandersgracht. De oude parkeerplaats aan de Waterkant staat momenteel leeg, vanwege de barricade door de overheid. Delen van de groep proberen toch nog langs Waterkant te staan, maar staan niet midden in de weg, zoals afgelopen zaterdag en zondag het geval was.
Toestroom klanten lukt
De parkeerruimte aan de Drambrandersgracht zelf was gisteren al vol, ondanks niet alle taxi’s daar aanwezig waren. De chauffeurs zijn volgens taxihouder Jerry Mathoerin nog niet tevreden, maar gaan mee met de ordening. “Wij hebben met de dc en de minister gesproken. Het is niet in de goede aarde gevallen dat men een dag vóór de afgesproken dag de plek barricadeerde. Men verwachtte dat wij chaos zouden creëren. Wij zijn negatief genoeg in het nieuws gekomen. Wij wilden de tafels dus zelf keren. We zijn nu hier. Het werk hier is niet geweldig, maar we gaan ons aanpassen. Voor de eerste dag is het aardig gelukt. Gaandeweg zullen wij met de medewerking van de dc en de minister zaken beter regelen”, zegt Mathoerin.
Promotie
De taxihouders verzoeken de gemeenschap en de autoriteiten om de nieuwe standplaats te helpen promoten, zodat de klanten niet meer richting Waterkant gaan, maar op de hoogte zijn van de nieuwe standplaats van de taxihouders. “Klanten zijn gisteren inderdaad richting Waterkant gestapt. Wij dachten dat de mensen niet hier naar toe zouden komen, maar door communicatie merken wij wel dat de klantenstroom redelijk is”, merkt Mathoerin op.
Er zijn vooralsnog twee personen aan de Drambrandersgracht geweest om de behoefte naar een eetstand te screenen. Een van hen is al gestart met de verkoop van voeding en drank. De bestuurders zelf vinden dat er een eetstand aanwezig moet zijn.
Geen vergunning, geen belasting
Deze taxihouders zijn zoals de andere taxihouders in Suriname niet vergunningplichtig. Zij betalen ook geen belasting. Voor de ordening van deze sector zijn verschillende regeringen bezig geweest met een taxiwet, die in beginsel nooit verder dan een concept is gekomen. “Als die regeling er niet is, kun je niet zomaar belasting betalen. Deng mang moes sabi gi sang deng pai a belasting. De minister heeft ons beloofd dat er binnenkort een taxiwet zal komen, waarbij vergunningen verstrekt zullen worden. Wij wachten daarop. Wij gaan voor vooruitgang en verordening en hier zullen wij zeker aan meewerken”, aldus Mathoerin.
Stremmingen niet opgeheven
Het is op te merken dat het verkeer aan de Waterkant nog steeds stremmingen vertoont, ondanks de jongens er niet meer zijn. De taxihouders van Albina gaven al eerder aan dat zij niet de oorzaak zijn van verkeerstremming langs de Waterkant. Volgens hen komt de stremming meer bij de Centrale Markt en bij de zijwegen van de Centrale Markt.
Andere ondernemers in de buurt merkten de verandering in de buurt wel op. Volgens hen ziet de plek er rustiger uit dan voorheen. Dat stemt hen goed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!