Suriname en Guyana moeten opnieuw onderhandelen over nadelige vliegovereenkomsten

Tot deze conclusie komt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in haar rapport. De bestaande overeenkomsten zijn zeer restrictief en niet bevorderend voor de ontwikkeling van de burgerluchtvaart van Suriname en Guyana. Uit het rapport blijkt dat Suriname en Guyana de minste verbindingen met Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en de rest van de wereld. Tevens blijkt dat in de luchtvaartovereenkomst oftewel air services agreement (ASA) van Suriname met Brazilië, Paramaribo een vijfde van de rechten heeft verkregen met onbeperkte capaciteit voor alle vluchten binnen Zuid-Amerika en voor maximaal 21 wekelijkse vluchten voor routes buiten Zuid-Amerika, eveneens met een vijfde van de vliegrechten.
Guyana blijkt op dit stuk slechter vanaf te zijn gekomen dan Suriname. De ASA van Guyana met Brazilië beperkt Guyana tot 7 wekelijkse vluchten met toestellen die 50 zitplaatsen hebben. Op slechts 3 vluchten mag gebruik worden gemaakt van een toestel zo groot als de Boeing 737-800 / 900 series. Op dit moment heeft Guyana nog geen rechtstreekse vliegverbinding met Brazilië, maar deze overeenkomst beperkt Guyana wel in de toekomst. Guyana heeft in Zuid-Amerika slechts bilaterale overeenkomsten met Brazilië en Chili.
De ASA van Suriname met Colombia heeft tot doel de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca te beschermen. Suriname kan slechts vluchten uitvoeren naar Barranquilla en Cali en kunnen deze vluchten via Port of Spain of Georgetown worden uitgevoerd. De overeenkomst geeft Suriname geen mogelijkheid om rechtstreeks op Bogota te vliegen. Colombia daarentegen mag wel rechtstreeks naar Suriname vliegen. De ASA wordt als zeer beperkend omschreven naar Suriname toe. De IDB adviseert Suriname om een betere verbinding te ontwikkelen tussen Paramaribo en Bogota. Beide landen zouden elkaar een gelijke mate van liberalisering moeten toekennen.
De vliegverbinding vanuit Suriname en Guyana naar Venezuela, sluit Frans-Guyana en Colombia aan. Deze staten zijn lidlanden van zowel de Caricom MASA, alsook van de Associatie van Caribische Staten Multilaterale Air Services Agreement. Guyana kan zijn connectiviteit met andere Zuid-Amerikaanse landen vergroten door rechtstreekse vluchten uit te voeren. De IDB adviseert Guyana om in de toekomst te onderhandelen over luchtvaartovereenkomsten met Peru, Bolivia, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Ecuador.

error: Kopiëren mag niet!