Quality Group vindt beschuldigingen LVV-minister onterecht

Quality Group heeft in oktober 2015 de rapportage van de analyse van plantaarde verricht door het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos), ontvangen. Volgens Gregory Vrede, manager van het bedrijf, is er vanaf het initieel gesprek met het personeel van de afdeling Agro Hydrologie benadrukt wat de voornemens zijn met het rapport. Achteraf, na een aantal maanden, is er middels een schrijven aangeduid wat de bevindingen van het ministerie zijn over de promo van het bedrijf. Het bedrijf heeft terstond contact opgenomen met bovengenoemde afdeling, waar er overeenstemming is bereikt de formulering in hun promobericht te wijzigen van ‘goedgekeurd door LVV en Celos’ naar ‘geanalyseerd door LVV en Celos’, welke ook is gehandhaafd. Quality Group NV brengt plantmateriaal onder de naam ‘Q-zwarte aarde’ op de markt.
Minister Soerish Algoe echter heeft in de media duidelijk te kennen gegeven dat LVV geen advies heeft uitgebracht, als zou het product goed zijn voor bepaalde gewassen. “Het enige wat wij van LVV doen, is het maken van een analyse en daarna zeggen dat het product bijvoorbeeld vrij is van micro-organismen. Wij zeggen niet dat men aan de hand hiervan reclame moet maken”, stelde de minister in een radio-interview. Volgens de minister is er ook nooit toestemming om de naam van het ministerie te gebruiken bij de promo van het product.
QG NV heeft volgens Vrede nimmer in zijn promo geïndiceerd dat LVV advies heeft uitgebracht of heeft aanbevolen voor welk gewas het product goed is. “lndien anders, vernemen wij graag het bewijsmateriaal”, stelt Vrede.
“Wij betreuren het feit dat onze naam door het slijk wordt gehaald, maar assumeren dat dit kan komen door gebrek aan interne afstemming op het ministerie. Quality Group N.V. acht dat middels compromis de plooien glad gestreken kunnen worden en vordert rehabilitatie af. Wij hebben moeite met hoe de minister de zaak geïmplementeerd heeft. Hij heeft verkondigd dat wij aangeven dat het ministerie adviezen heeft uitgebracht. Dat hebben wij nimmer gedaan. Het enige wat wij hebben gedaan, is op de digitale advertenties opgenomen dat het product geanalyseerd is door LVV. Wij hebben het analyserapport. Ik weet niet wat er misleidend aan is. De minister moet zich neutraal opstellen. Hij geeft aan dat LVV niet heeft gezegd dat het product goed is, en laat het daar in het midden. Als iets niet goed is, is het slecht. Zo gaat het verhaal nu zijn eigen leven leiden. Hij moest invullen door te zeggen dat hij niet heeft gezegd dat het product ‘goed of slecht’ is”, aldus Vrede. Volgens de brief van de waarnemend directeur van LVV, gericht aan QG NV, is in het verslag slechts de interpretatie van de resultaten van de analyses weergegeven. De resultaten van de analyses gelden alleen voor de zwarte aarde/humus waar het monster is afgenomen. Voor een andere hoeveelheid zwarte aarde/humus dienen weer bodemchemische analyses verricht te worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!