Werknemers van bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries klagen over onmenselijke werkomstandigheden en hebben er moeite mee dat zij steeds op de huid worden gezeten door de zogenaamde opzichters binnen het bedrijf. Er zouden buitenlanders zijn die zich gedragen als slavendrijvers. Ook worden werknemers tot aan huis achtervolgd en staande gehouden om de inhoud van hun tassen te controleren. Voor bondsvoorzitter Michael Sallons van de Werknemersorganisatie Food and Agriculture Industries (Wofai) is dit nieuws. Bij de bond zijn er vooralsnog nooit soortgelijke klachten ingediend. “Ik ben nog niet op de hoogte als er buitenlanders op het veld als opzichter zijn. Buitenlanders draaien het bedrijf wel. De directeur gaat ook zelf op het veld. Als ze de directeur zelf bedoelden, dan zijn er ook zaken vanuit de kant van de directie te zeggen”, stelt Sallons.
Sallons zelf is teleurgesteld in de werknemers van het bedrijf. Een groot deel van de werknemers houdt zich niet aan de regels. “Men houdt zich niet aan de regels om bijvoorbeeld de moko bacterie niet verder te laten verspreiden. Als zij bedoelen dat men hard achter ze aanzit om hun gereedschappen te ontsmetten, zodra ze bijvoorbeeld van de ene plant naar de andere gaan, dan geef ik de opzichter of de directeur volkomen gelijk. Als men zich niet aan de regels houdt, bestaat het bedrijf straks niet meer. Zo zullen bijna 2500 mensen hun baan verliezen. Hiermee moet men ook rekening houden”, meent de bondsvoorzitter. Sallons vermoedt dat het om soortgelijke regels gaat, vandaar de bond geen klachten naar binnen kreeg. Dit bedrijf kan in de toekomst volgens hem één van de grootste deviezenverdieners zijn in het land als het echt zal draaien. Echter, dit kan niet zonder de regels in acht te nemen.
Als bondsvoorzitter is Sallons ervan overtuigd dat het werk op het veld zwaar is. “Als je fysiek niet sterk bent, zul je het niet aankunnen. Mi no bo mang du ing. Men wordt niet als slaaf behandeld. Ik vind wel dat als mensen zo hard werken, zij goed betaald moeten worden. Zij worden echter nog niet goed betaald, maar het bedrijf heeft zich tot nu toe gehouden aan de Wet Minimumuurloon. Als het bedrijf alleen maar op verlies draait, is het voor ons als organisatie ook moeilijk om loonsverhoging te zoeken voor de mensen”, zegt Sallons. Hij vraagt zich dus af als de bond zulke harde eisen kan stellen, terwijl de directie aantoont dat er alleen maar verliezen worden genoteerd. “Hoe ga je de arbeiders dit verhaal vertellen, terwijl het enige dat zij willen horen is ‘meer geld’. Het bedrijf zal sluiten als de mensen in actie gaan. Het is een buitenlands bedrijf. De Belg sluit het bedrijf. Waar gaan de arbeiders naar toe? Het zijn de arbeiders zelf die ook ervoor moeten zorgen dat het bedrijf op winst draait”, aldus Sallons.
Kavish Ganesh