De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, gaf onlangs aan dat er een prioriteitenlijst zou zijn, waar de samenleving niet van op de hoogte is. Daar zou er volgens hem openheid aan moeten worden gegeven. De Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) is ook niet op de hoogte van zo een lijst. Wat de VSW volgens Raymond Hasnoe wel goed stemt, kijkende naar de praktijk, is dat de Centrale Bank van Suriname prioriteiten stelt bij het verstrekken van de schaarse vreemd valuta. “Vooral levensmiddelenimporteurs en importeurs van medicamenten worden geaccommodeerd middels de valutaveilingen. Ook bepaalde producenten krijgen vreemde valuta. Hiermee zijn wij wel content”, zegt Hasnoe.
De leden van de VSW zelf oefenen volgens Hasnoe niet veel invloed uit op de valutamarkt, behalve dat zij voor eigen gebruik vreemde valuta kopen. Het is meer de importeur die een druk legt op de markt. “Het is niet de bedoeling om de consument tekort te schieten door aan hun keuzemogelijkheid te gaan, maar de status quo is nu anders. Wij zitten in problemen en moeten de druk op de valutamarkt verminderen door het aanbod van overbodige producten/merken te verminderen. Wij hoeven bijvoorbeeld niet 10 tot 12 merken van 1 soort drank te hebben”, stelt Hasnoe. Dit standpunt, door Hasnoe eerder geuit, heeft veel kritiek gehad, maar is bij de winkeliers goed aangekomen. Hasnoe distantieert zich hier dus vooralsnog niet van.
“Zoals de voorzitter van de Vereniging van Economisten onlangs aangaf, proberen mensen met dit systeem ook witwaspraktijken te voeren. Het gemakkelijkste om wit te wassen, geschiedt middels een importvergunning. Men koopt goederen en vult de schappen ermee. Uiteindelijk moet ik mijn winkeliers beschermen door hen te adviseren om niet zomaar producten te kopen”, zegt Hasnoe. De winkeliers zullen volgens Hasnoe de status quo handhaven en uitkijken naar de volgende resultaten van de valutaveilingen. Voor hun is van belang dat de koers omlaag gedrukt wordt, zodat zij als effect meer kunnen verkopen.
Kavish Ganesh