Dc’s laten verstek gaan bij indiening districtsplannen

Enkele dcBij de indiening van de districtsplannen gisteren ten kantore van het ministerie van Regionale Ontwikkeling waren enkele districtscommissarissen niet aanwezig. Minister Edgar Dikan stond even stil bij dit gebeuren en verklaarde daarbij dat elke dc de ruimte moet maken aanwezig te zijn voor de indiening van de plannen. Het is volgens wet verplicht deze in te dienen en de mensen weten dat zij dit elk jaar weer eind maart moeten doen. De districtscommissarissen die lijfelijk aanwezig waren, zijn Laksmienarain Doebay van district Saramacca, Armand Jurel van het district Sipaliwini en dc Roline Samsoedien van Wanica. De districten die een vertegenwoordiger hadden in de vorm van een rr-lid of een dr-lid zijn district Commewijne, Paramaribo en Nickerie.
Minister Dikan gaf aan dat de districtsplannen een resultaat zijn van de hoorzittingen, die met commissariaten zijn belegd. Alle punten die zijn aangegeven, zijn dus vervat in een document. De wet schrijft voor dat er met het opstellen van het Meerjaren Ontwikkelingsplan rekening wordt gehouden met deze stukken. Deze plannen bevatten niet alleen pijnpunten van het betreffende ministerie, maar ook wat de andere ministeries. “We moeten kijken hoe we de zaken zullen financieren. We bevinden ons in zeer moeilijk vaarwater en proberen zo creatief mogelijk te zijn in het creëren van financiële middelen om zaken te financieren.”
Dc Armand Jurel gaf aan dat Sipaliwini geografische gezien 85% van Suriname omvat. Er zijn daarbij 64 rr-leden en 11 dr-leden. De plannen zijn afkomstig vanuit de 7 bestuursressorten dat Sipaliwini heeft . De 7 bestuursressorten zijn Tapanahoni, Pamaaka, Boven Suriname, Boven Coppename, Boven Saramacca, Kabalebo en Coeroeni. Er is dus met de bevolking gesproken tijdens de hoorzitting, waardoor er zaken zijn vervat die te maken hebben met de wensen, grieven en behoeften van de bevolking aldaar. “Dus de plannen van alle 7 bestuursressorten zijn vervat in het districtsplan dat ik heb ingediend. De zaken die door elk ressort zijn aangegeven, zullen enigszins wel verschillen, maar volgens de dc zijn er problemen verwoord die veelal te maken hebben met het elektriciteitsnet, schone waterleidingtoevoer, transportmiddelen, onderwijs en de nodige faciliteiten daarvoor en zaken betreffende de gezondheidssector. Volgens de dc hangt de verwezenlijking van deze zaken helemaal af van het budget. De plannen zijn al gepresenteerd. Het moet slechts uitgevoerd worden.” Doordat het dus afhangt van het financiële gedeelte weet de dc niet wanneer men een begin maakt met het verwezenlijken van de doelen.

error: Kopiëren mag niet!