Werken voor overheid alleen met bankgarantie
De voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV), Anthony Wong, zegt dat een heleboel civieltechnische bedrijven die weg- en waterbouwprojecten alsook projecten zoals het ophalen van trenzen voor de overheid uitvoeren, nu zowat stil liggen. De drop in de sector is volgens hem bijna 50%. Deze bedrijven zullen moeten saneren. De overheid is een aantal van de aannemers, aangesloten bij de AAV, nog een totaalbedrag van meer dan SRD 100 miljoen schuldig. De beloofde resterende 20% van het aan hen verschuldigde bedrag, dat afgelopen december uitbetaald moest worden, is nog steeds niet uitbetaald. Dit is volgens Wong ‘niet netjes’. Hier komt nog bovenop dat er in november een devaluatie heeft plaatsgevonden, waardoor het verschuldigde geld ontwaard is. De vereniging zal hiervoor een compensatie vragen.
Wong legt uit dat het belangrijk is dat de overheid begrijpt dat als zij de ondernemers niet betaalt, het geld niet gaat rollen en er geen werk beschikbaar zal zijn. Alles zal stagneren. De AAV zal daarom wederom een schrijven richten aan de regering omtrent de resterende betalingen. Het ministerie van Openbare Werken is reeds aangeschreven hierover, maar een reactie is uitgebleven. De overheid kan volgens Wong wel ervan uitgaan dat zij zich nu alleen op onderhoud gaat richten, maar de enige manier om de economie uit de slop te halen, is om werken te laten uitvoeren. Dit moet vooral niet door buitenlandse bedrijven geschieden, anders is het geld het land zo weer uit en is er geen omzet meer, legt hij uit. Aannemers zouden volgens hem nog wel projecten willen uitvoeren en daarbij voorschieten, mits de overheid een bankgarantie van een commerciële bank hiertegenover kan stellen. Ook moet het geld binnen een bepaalde termijn terugbetaald worden.
“Dit is de enige manier waarop de aannemers de overheid nog gaan vertrouwen.” De rollen zijn volgens Wong nu omgekeerd, omdat de overheid de wanbetaler is en dus degene die niet presteert bij de overeenkomst. Als blijkt dat het geld ter beschikking is op elk moment dat de aannemer uitbetaald moet worden, dan is een samenwerking wel mogelijk. Een belangrijke voorwaarde is ook dat de overeenkomst wordt aangegaan tegen een waardevast bedrag. “Dit zou in valuta kunnen zijn uitgedrukt en uitbetaald kunnen worden in SRD.”