De prijzen van verschillende importgoederen zijn de afgelopen periode niet meer te volgen. Zo zijn de prijzen van kipdelen, koffie, tarwemeel, sojaolie, suiker, gele erwten, rundvlees etc. verhoogd. Het meest schrikbarende is de prijs van knoflook, die met ruim 140 % is gestegen. Radjen Ramsoedit, onderdirecteur Combe Markt, zegt dat er ruim 6 tot 8 knoflookimporteurs in Suriname zijn, die maandelijks gezamenlijk trachten te voldoen aan de vraag in Suriname. De behoefte naar knoflook in Suriname op maandbasis is ruim 225.000 kilo. Deze situatie is volgens Ramsoedit al voorgelegd aan het ministerie van Handel en Industrie. Echter moet worden gezegd dat het ministerie niet meer zou kunnen doen dan de 2% invoerrechten op te heffen, hetgeen echter geen geweldig invloed zal hebben op de prijs.
Waar de knoflook-importeurs in november 2015 knoflook voor $ 1400 per ton hebben geïmporteerd, moeten zij het nu inkopen voor $ 3400 per ton. Een aantal landen in de wereld teelt knoflook. Knoflook wordt het meest in de koude streken geteeld. China is goed voor 80% van de wereldproductie van knoflook. Suriname importeert knoflook uitsluitend uit China, omdat China het goedkoopste knoflook aanbiedt.
Een van de bewegingsfactoren in de verhoging van de prijs van knoflook is Indonesië geweest. Het land is van een exporterend land een importerend land geworden, waardoor de vraag naar knoflook is gestegen. Knoflook wordt maar 1 keer per jaar geoogst en het hele jaar door verkocht. Dit is bijna het einde van het seizoen. Het nieuwe seizoen begint eind mei/begin juni. De verwachting voor het komend seizoen is een 15%-20% afname van het aanbod van knoflook.
De heftige prijsbeweging heeft dus te maken met de verhoging van de vraag en tegelijkertijd de toekomstverwachtingen, die niet mals zijn.
Kavish Ganesh