Landelijk bekeken zitten een aantal politiebureaus zonder inkt en papier. Het politiewerk wordt hierdoor danig gestagneerd. Er is nu als tussenoplossing een model bedacht om het werk toch voortgang te laten hebben. Er is afgesproken dat politiefunctionarissen hun processen-verbaal op een memory stick moeten opslaan en zich daarmee moeten begeven naar een politiepost die momenteel nog wel over inkt en papier beschikt. Dagblad Suriname heeft in verband met dit probleem gebeld met het kabinet van de korpschef. Vanwege gezondheidsreden was de korpschef, Agnes Daniel, niet aanwezig. In een eerder bericht had de korpschef reeds te kennen gegeven dat er inderdaad wat stagnaties zijn bij het hanteren van de procedures voor autorisatie.
“Het duurt werkelijk heel lang. Ik kan mij voorstellen dat het van invloed kan zijn op je optreden wanneer je op een bepaald moment door je moeizaam opgebouwde voorraden heen bent. Ik heb werkelijk iets door gerapporteerd gekregen over gevallen dat medewerkers gelden uit hun eigen zak voorschieten. Maar ik heb ze ook ervoor gewaarschuwd dat ze niet steeds moeten voorschieten omdat restitutie van dat geld niet altijd plaats vindt. Het is een hele procedure die daaraan vooraf gaat. Ik heb dit probleem ook al bij de minister aangehaald en bij haar erop aangedrongen om het proces van autorisatie bij haar collega van Financiën te bespreken omdat hij daarover uiteindelijk het besluit neemt. Indien alles vlot loopt krijg je de benodigde spullen al heel snel op de werkplek. Ik weet wel dat men incidenteel geld op de afdelingen bij elkaar brengt om dingen te doen, maar ik heb consequent aangehaald dat het niet de juiste werkwijze is. Er is immers geen garantie dat je het geld terug zal krijgen. Er zijn comptabele regels die je moet naleven. Voorschieten van privégelden dat is iets wat heel moeilijk is binnen de comptabiliteitswetgeving”, benadrukte de waarnemend korpschef toen.
Al ruim een jaar krijgt KPS ook geen toiletpapier meer aangeleverd. Het komt erop neer dat het personeel dit maar zelf moet oplossen. Toiletpapier wordt ook niet meer voorgeschoten door derden. Het desbetreffende personeelslid moet zelf voor zijn of haar toiletpapier zorgdragen. Ook zijn er politieposten die momenteel zonder een schoonmaakster of een corveeër zitten. De politiefunctionarissen maken hun eigen ruimte zelf schoon. De gedupeerde agenten maakten de opmerking dat zij dit voor het eerst meemaken. “En dan nog te bedenken dat we pas in het eerste jaar van deze regeercoalitie zitten. Hoe lang gaat deze ontbering nog duren? Het magazijn van KPS zit momenteel leeg. De goederen worden letterlijk bij mondjesmaat geleverd en deze goederen raken dan ook binnen de kortste keren op”.
Saskia Bandhan