Dagblad Suriname verstond zich in verband met Phagwa en Pasen met praeses Hesdie Zamuel van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname en bisschop Karel Choennie van de Rooms Katholieke Kerk om stil te staan bij het moment suprême van het Hindoeïsme en het Christendom. Het onderhoud ging onder andere over de verkondigers van het geloof, dominees en priesters. Pasen is het begin van het Christelijk geloof, met het lijden, sterven en opstanding van Jezus Christus ontstond het Christendom. ‘De Heer Jezus was constant bezig met het onderwijzen en opleiden van Zijn apostelen als voorbereiding om het geloof verder te verspreiden. Evangelisatie is de gangbare term voor het verbreiden van het Christelijke geloof (de goede boodschap) onder ongelovigen. Jezus gaf expliciet de opdracht: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb.” In navolging van Jezus leiden de Christelijke kerken gelovigen op om evangelisatie uit te voeren. De verbreiding wordt tegenwoordig moeilijker vanwege het feit dat gelovigen zich minder geroepen voelen tot het ambt van dominee en priester.”
Tekort aan dominees en priesters
Praeses Zamuel: “Er worden broeders en zusters op verschillende niveaus opgeleid. Wij hebben pastoraalwerkers, hulppredikanten met minimaal een middelbare theologische opleiding. Ze zijn niet bevoegde om alle handelingen te plegen, maar geven medeleiding aan de gemeente. De aanwas verloopt stroef, jongeren zijn minder geneigd te kiezen voor een theologische studie. Niet in het minst, omdat het weinig betaald is. De opleiding is kostbaar en als de dominee afgestudeerd is, moet je hem of haar ook een salaris geven, dat de moeite waard is. Op het moment verdient een beginnend predikant rond de SRD 2000. De EBGS zoekt naar wegen om het salaris van de predikanten op te trekken. In eerste instantie wordt gedacht aan een bedrag van SRD 3000.” Volgens praeses Zamuel wordt het “lage” inkomen niet als de enige reden gezien waarom gelovigen niet echt warmlopen om dominee te worden. Het heeft ook te maken met de opvatting dat een predikant een perfect mens moet zijn “een heilige”, een dominee mag geen fouten maken. Mensen zijn bang om uit te glijden, ze denken dat zij niet voldoen aan het profiel, ze kennen hun zwakheden. Niet alleen in Suriname neemt de belangstelling voor het beroep van dominee en priester af, het is wereldwijd merkbaar. De behoefte aan predikanten zal op de Uniteitssynode die van 12-19 augustus 2016 in Jamaica wordt gehouden, ter sprake worden gebracht.
Theologische seminarie
De Evangelische Broeder Gemeente heeft een Theologische Seminarie om predikanten op hbo-niveau op te leiden. Praeses Zamuel: “Wij moeten de gemeente voorzien van voorgangers en dat is een hele opgave. De theologische opleiding is kostbaar. De kerk draagt de studiekosten, met een mulodiploma op zak duurt de volledige studie 7 jaar. In Suriname kan de student tot bachelor opgeleid worden. Om een master te halen, moeten de studenten naar het buitenland, Nederland, de Verenigde Staten van Noord Amerika of Jamaica. In Nederland kost de studie minstens € 10.000 per jaar. Aan het seminarie studeren nu 50 studenten op verschillende niveaus. Niet allemaal zijn van de Evangelische Broeder Gemeente. Veelal zijn het ouderen die belangstelling hebben om voor dominee (theologie) te studeren een zogenaamde late roeping. Jongeren van wie de Christenkerken het zouden moeten hebben, deinzen terug voor begrippen als zending en evangelisatie voor roepingen zoals dominee en priester. Zij vinden dat zulke taken niet bij hun karakter passen of ver uitstijgen boven hun eigen vermogens. Dominees hebben net als andere mensen beperkingen en zwakheden.”
Priesters uit Indonesië en India
De Rooms Katholieke Kerk heeft ook te kampen met een voortdurende terugval van gelovigen, die zich geroepen voelen tot het priesterschap met als gevolg een tekort aan priesters. Bisschop Karel Choennie zei desgevraagd dat Suriname beschikt over 15 actieve en 4 gepensioneerde priesters. Dat aantal is onvoldoende. Er zijn op zijn minst 30 priesters nodig om het geloof naar behoren te verkondigen. Bisschop Choennie: “Momenteel bevindt Guilloom Woei A Jin zich in Trinidad voor het afronden van zijn opleiding tot priester, die hij deels in Suriname heeft genoten. Wij hebben contacten met Indonesië en India om priesters uit die gebieden naar Suriname te krijgen, maar als dat zover mocht zijn, moeten deze priesters nog de Nederlandse taal en/of het Sranan leren spreken of de taal van de specifieke bevolkingsgroep waaronder zij te werk zullen worden gesteld.” De bisschop had het over een driejarige kaderopleiding om leken toe te rusten met bijbel- en liturgische kennis. Zij mogen sacramentele handelingen plegen, maar mogen Gods woord wel verkondigen. Deze gelovigen doen deeltijdswerk in hun gemeente. De RK-Kerk kent ook een opleiding tot permanent diaken, die al 4 diakens heeft afgeleverd en zijn er nog 2 bezig hun studie af te ronden meteen stageperiode. “Het zijn doorgaans gelovigen die zich op iets latere leeftijd geroepen voelen om Gods werk te doen.”